שותפים לדרך - האם כדאי להקים עסק עם שותף ואם כן איך עושים את זה נכון?
שנים רבות של ייעוץ וליווי עסקים של שותפים נוכחתי לדעת ששותפות עסקית יכולה להביא את העסק לפסגות והשיגים נפלאים.
השותפות תהיה מכפיל כוח. תביא לעסק יותר כישורים, משאבים רבים יותר ויתרונות שראיה משותפת, מאמץ משותף, שותפות בעשייה, תמיכה וחלוקה בנטל מביאים איתם. כל אלו יכולים להביא את העסק למקומות שעסק של יזם בודד יתקשה להגיע אליו.
יחד עם זאת על מנת לקבל ולהפיק את המירב משותפות יש דרך לעשות, נושאים לבחון והחלטות להחליט. שותפות מוצלחת לא מתרחשת מאליה, צריך ליצור אותה. עסק של שותפים לא יצליח עסקית אם לא נעשה תכנון מקדים וקפדני.
הצלחה עסקית קשורה קשר ישיר לניהול מערכות יחסים. עסק, בהיותו עסק, הוא כולו ניהול של מערכות יחסים. מערכת יחסים של בעל העסק עם הלקוחות שלו. מערכת יחסים של בעל העסק עם הספקים, עם העובדים וכמובן עסק של שותפים דורש ניהול מערכת יחסים מורכבת יותר.
הקמת שותפות עסקית מתחילה בבחירת שותף נכון, עוברת בכתיבת הסכם מסודר ומסמך הגדרת תפקיד, וממשיכה עם התנהלות נכונה , כזו שמתאימה לעסק של שותפים, לאורך כל הדרך.
אז רגע לפני שנדבר על בירוקרטיה והסכמים, פעמים רבות, בעסק הקטן, רעיון השותפות עולה כששני חברים או מכרים מעלים רעיון שמוצא חן בעיניהם, הם מרגישים שזה נכון לעשות את זה יחד. על פנוי נשמע כמו נקודת התחלה לא רעה. זה הרגע שהמשותף עולה לשיח ויש תחושת קרבה ורעיון משותף ואכן חברים או מכרים, לרוב יהיו בעלי מאפיינים דומים, ערכים דומים ואולי הסתכלות דומה אבל... כבר בשלב זה מסתבר שברוב המקרים, הרעיון אולי משותף אבל הראייה של הדברים שונה לחלוטין. אין שני אנשים שרואים הכל עין בעין אין שני אנשים שמדמיינים את העסק באופן זהה.
מניסיון ארוך שנים ועבודה עם הרבה מאוד בעלי עסקים, שותפים עסקיים, אוכל לומר שאם אבקש מהיזמים לתאר את העסק שהם מדמיינים בשלב 'הרומנטי', אקבל שני עסקים שונים לחלוטין.
כדי שהעסק יצליח, ירוויח ויתפתח חייב להיות לשותפים חזון משותף אחיד ומדויק. אם לא יהיה חזון אחיד , מהר מאוד כל אחד מהשותפים יפעל בהתאם לחזון שהוא תופס, ימשוך לכיוון אחד בעוד האחר פועל לדרך אחרת והעסק לא יוכל להיות רווחי. כשהעסק לא רווחי מהר מאוד עשויים להתעורר חוסר הסכמה שיגררו לקונפליקטים בין השותפים.
חוסר הסכמה יכול להתעורר בהרבה מאוד מקרים בין שותפים בעסק ויש כלים לנהל את המצב ולהגיע להסכמה אבל כשחוסר ההסכמה נובע מחזון שאינו אחיד, יהיה קשה מאוד עד בלתי אפשרי לפתור את המחלוקות ולגשר על הפערים.
פעמים רבות החיבור בין היזמים יביא יזמים בעלי כישורים דומים. רק שלא תמיד נדרש שימוש כפול בכישורים אלו בעסק וניצול נכון יותר של המשאבים בעסק, יהיה דווקא אם היזמים יהיו בעלי כישורים שונים ולא דומים. כך שישלימו את צרכי העסק.
לדוגמא, שני יזמים שהכירו בלימודים של ניהול מדיה דיגיטלית. יזמים שמעוניינים להקים סוכנות לשיווק דיגיטלי. שניהם בעלי ידע וכישורים בניהול PPC, התקשורת בינם מצוינת, המוטיבציה גבוהה. אבל לצורך ניהול עסק מוצלח וריווחי יהיה עליהם לנהל עוד 4 מחלקות (לפחות). מלבד מתן שירות PPC ללקוחות. ניהול העסק דורש לנהל נושאים פיננסים, שירות הלקוחות, שיווק שלהם עצמם, מכירות, ניהול כוח אדם ועוד, אם שניהם יעסקו בניהול המדיה והPPC יהיה עליהם למצא פתרון לכל יתר הנושאים האחרים שיש לנהל בעסק. פתרון, כנראה, בעלות כספית מסוימת שלא תמיד תהיה כדאית לעסק.
שותפות אינה פתרון למשבר כלכלי.
משבר כלכלי בעסק יכול לנבוע מהרבה מאוד סיבות אבל הוא נקודתי לתקופת זמן מסוימת. כמובן בתנאי שהוא מטופל כראוי. אם לא טופל כנראה שהעסק לא יחזיק מעמד.
בעלי עסקים שמחפשים פתרון למשבר, פונים לא פעם, לחפש שותף. שותף שיכניס כסף לעסק כדי לפתור את המשבר. יתכן שהמשבר ייפתר אבל מה עכשיו? ומה הלאה?
שותפות היא ריצה למרחקים ארוכים. סוג של חתונה ולכן כדי שהיא תצליח חייב להיות תאום ציפיות מקסימלי בין השותפים.
מה כדאי לבחון לפני שיוצאים לדרך?
ערכים משותפים – כדי להגיע לערכי הליבה של העסק יש צורך בערכים 'מבית'. גם אם אתם החברים הכי טובים, אם אין ביניכם הסכמה על ערכי הליבה של העסק, סיכוי סביר שהשותפות העסקית תפגע גם בקשר ביניכם וגם בהישגי העסק.
כימיה טובה שתייצר קשר טוב - שותפות עסקית טובה מתחילה בקשר טוב. בסופו של דבר מדובר באדם שאתם הולכים לבלות איתו חלק ניכר מהיום שלכם, וחשוב לראות שיש ביניכם שפה משותפת ויחסים חבריים. הכמיה תעמוד למבחן פעמים רבות לאורך חיי העסק. את מבחן הקשר בין השותפים, אני מדמה לשני אנשים ששוחים ביחד בים ביחד והאחד מתקשה. במצב של קשר טוב יוכל האחד למשוך את השני ולהוציא אותו מהמצוקה. במצב של קשר פחות טוב, ישען האחד על השני ושניהם עלולים לטבוע.
אמון ושקיפות - שותפות עסקית לא יכולה להתקיים מבלי שהשותפים סומכים אחד על השני ומבלי שיש שקיפות מלאה. חוסר באמון ושקיפות יעלו על פני השטח הרבה יוצר מהר ממה שחשבתם ויביאו לסיום השותפות.
מטרות משותפות – כשכל אחד מהשותפים חשב על הקמת עסק מן הסתם הייתה לכל אחד מטרה מסוימת. יתכן שרציתם עיסוק חדש, או להרוויח המון כסף, יכול להיות שרציתם שהעסק יאפשר לכם יותר זמן פנוי עם המשפחה, ויכול להיות שרציתם להפוך להכי טובים בענף שלכם. כשמקימים שותפות עסקית חשוב לוודא שהמטרות שלכם לא מתנגשות אלא משרתות אחת את השנייה. בהמשך, המטרות המשותפות ישמשו אתכם גם בבניית התוכנית העסקית.
תקשורת – תקשורת טובה בין שותפים תביא את העסק להישגים נפלאים. תקשורת בעייתית – תסגור עסק. כמו בזוגיות גם כאן יש למצא את הדרך לנהל תקשורת מיטבית. ניתן לקבוע כללים שיאפשרו את התקשורת. כזו שתתנהל באופן חיובי גם במצבים של לחץ ומשבר. חשוב להיות מסוגלים להציף כל אתגר ובעיה.
החלטתם לצאת לדרך:
הגדירו בכתב את החזון העסקי המשותף. נסו לרדת לפרטי פרטים על מנת לוודא שאכן החזון משותף.
הגדירו ביחד מה אתם מתכוונים למכור. לפעמים שלב זה נראה כל כך ברור מאליו שמדלגים עליו. אם לא הגדרתם ביחד בדיוק מה אתם מוכרים אתם עלולים מהר מאוד לפרק את השותפות.
ערכו הסכם שותפות – הסכם שותפות מסדיר את מערכת היחסים העסקית והמשפטית של השותפים. אין להקים שותפות עסקית ללא הסכם שותפות. ההסכם מהווה בסיס לשותפות יציבה במטרה להפיק רווחים. ההסכם חייב לכלול מנגנון ליישוב סכסוכים, הוראות לפירוק השותפות, הגדרת תפקידים ואחריות, מימון הפעילות, חלוקת רווחים. זכויות חתימה, יעדים, אי תחרות בין השותפים, עקרונות להערכת שווי אם מחליטים להיפרד, אופן ניהול הפעילות העסקית, מנגנון חלוקת רווחים ועוד.
חלוקת עבודה – מעבר לחלוקת התפקידים הגדירו גם את חלוקת העבודה. כך תמנעו ממחלוקות ותחושה של חוסר שוויון או הגינות בתפעול היום יומי.
קבעו מנגנון דיווח ובקרה שמקובל על השותפים. כדאי להחליט לגבי אופן הדיווח, זמני הדיווח. יתכן שבין מכרים או חברים, ייתפס הדבר כ'מוגזם', אבל חשוב לזכור כי עדין לא פעלתם כשותפים עסקיים והאתגרים עדין לפניכם. הקצו זמן לבצע ביקורות. קיבעו תדירות הבקרה על ההתקדמות הפעולות והתוצאות. הקפידו על מעקב ובקרה כדי למנוע אכזבות עתידיות.
בחרו יחד כיצד תרצו לפתח את העסק בעתיד. זה יסייע להבטיח שהמטרות והחזון שלכם יותאמו וישמרו גם לטווח הארוך.
ואם בכל זאת זה לא עובד...
סיום שותפות:
כבר בשלבי ההקמה והכנת הסכם השותפים, הכניסו להסכם תנאים שישמשו גם למקרה סיום השותפות. זה יכול לכלול פרטים אודות החלטת השותפים להיפרד, הגישור במקרה של חילוקי דעות, אפשרות של הכנסת שותף אחר, מכירת העסק או סגירתו.
זה לא נעים אבל הערכות מוקדמת תאפשר לכם לעבור ביחד וכל אחד לחוד, גם את שלב סיום השותפות ולהמשיך ולצאת לדרך חדשה.
כאמור שותפות עסקית יכולה להיות מקור להזדמנויות והצלחה, אך גם להביא בעיות ואתגרים. לעיתים למרות כל הבדיקות המקדימות תגלו תוך כדי עבודה משותפת חוסר התאמה בינאישית. עלולות להתעורר בעיות בנושאים של חלוקת רווחים ומשא ומתן. ברוב המקרים, הכסף הוא אחד המקורות לסכסוך בין שותפים. שאלות כמו איך לחלק את הרווחים, מי נוהג לקבל החלטות פרסונליות, ואיך להתמודד עם הוצאות או התחייבויות פיננסיות יכולות לגרום לקונפליקטים.
תחושת של חוסר הוגנות ושהתרומה אינה שווה. לכן חשוב להבין מראש מה התרומה וההתמחות של כל שותף, ואיך זה ישפיע על החלטות ועל חלוקת העבודה. אם יש תחושת שאין הוגנות בחלוקת המשימות והרווחים, יכולה להיות בעיה. חוסר יכולת להתמודד עם נפילות וקשיים. אם אחד מהשותפים מתעקש על דעתו ואין יכולת להתמודד או לפתור טעויות, זה יכול ליצור מצב של אי-יציבות ולהוביל לפרידה.
יתכן מצב שבו יש שינויי יש שינויים בצרכים או ביעדים של אחד השותפים, זה יכול לגרום לקונפליקטים ולאי-הבנה על כיווני הפעולה.
חשוב לדעת שלמרות האתגרים, שותפויות עסקיות רבות מצליחות להתמודד עם הבעיות האלו ולהתפתח יחד. הרוב קשור לתכנון המקדים.
זכרו שעסק של שותפים יכול להגיע להישגים שעסקים אחרים יתקשו להגיע אליהם.
צריכים עזרה?
עם ניסיון של למעלה מ 25 שנה כיועצת עסקית, מאות בעלי עסקים ויזמים עם רעיונות ומיזמים. כאלו שצמחו, הרוויחו וגדלו וכאלו שנמצאו כלא כדאיים. כולם נבחנו לעמוק, בהתאמה לבעל העסק, לכל אחד ואחד נבנתה תוכנית עבודה מדויקת עם מטרות ברורות, שמאפשרות בצורה שקופה לראות את הדרך, לאמץ את שיטות העבודה להצליח.
Comments