המאמר שיחסוך לך עשרות אלפי שקלים
מה המשמעות של להיות בעל עסק ומה אתה צריך לדעת לפני שיוצאים לדרך?
הכל מתחיל בראש...יכול להיות שהמאמר הזה יראה לכם 'מדפרס' ביותר אבל יכול להיות שמאמר זה יחסוך לכם עשרות או מאות אלפי שקלים.
אקדים ואציין שאין בדברים אלו כדי לגרום לכם לא לפתוח עסק, הכוונה היא לשקף את הדברים והמציאות וכאשר תחליטו לעשות זאת, לצאת לדרך ולפתוח עסק, תעשו זאת מהסיבות הנכונות ובצורה הנכונה וכך תוכלו להקים עסק טוב רווחי ויציב לטווח הארך.
יש פער די גדול בין מה שמדמיין יזם לפני תחילת הפעילות של העסק לבין המציאות שבה הוא יתמודד עם הפעולות היומיומיות שנדרש לעשות בעסק.
כאשר יזם מדמיין את העסק שלו לפני שהוא מתחיל, יכול להיות שיש לו תפיסה רומנטית או רעיונות שאינם כוללים את כל האתגרים והמגבלות שעשויים להתעורר במציאות.
משיחות עם יזמים ובעלי עסקים רבים, במהלך שנות ליווי ויעוץ לפתיחת עסקים, אני מוצאת שאצל יזמים רבים יש תמונה דומה שמתארת את חייהם כאשר יהיה להם עסק.
'כשיהיה לי עסק אני אהיה הבוס ואף אחד לא יגיד לי מה לעשות, אני אתעסק רק במה שאני אוהבת, סוף סוף תהיה לי גמישות בזמנים ואני אקבע לעצמי את סדר היום. ארוויח הרבה יותר כך שאוכל להעלות את רמת החיים שלי...'
אצל רובם התמונה מוטעית.
זה לא אומר שהתמונה טובה או רעה זה רק אומר שזו לא התמונה.
זה גם לא אומר שלא יוכלו להרוויח יותר או להיות הבוס או כל פנטזיה אחרת זה רק אומר שעד שיגיעו לשם עוד יקרו המון דברים בדרך והדרך ארוכה.
שתי הסיבות המרכזיות לסגירת עסקים בישראל, במהלך השנתיים הראשונות מהקמתם, הן: חוסר בהון עצמי נדרש וחוסר יכולת להתמודד עם הפער בין הצפייה של היזם למתרחש בפועל.
הפער בין מה שנדמה ליזם שיהיה כשיהיה לו עסק לבין מה שקורה במציאות הוא גדול. לעיתים הפער הוא גדול כל כך שהוא מקשה על בעל העסק להתמודד עם אתגרי ניהול העסק היום יומיים, לפעמים עד כדי סגירת העסק.
זה מתחיל כבר בשלבים המוקדמים ביותר – הסיבה שבגללה היזם מעוניין להקים עסק.
התפיסה (המוטעית) ש'אני הוא העסק', במקום יש לי עסק ! כאשר בעל העסק לא יוצר הפרדה בין העסק לבין ה'אני' הסתכלות שלא מאפשרת ליזם ולבעל העסק לבחון את העסק בעיניים ביקורתיות. תפיסה זו לא תמיד מאפשרת לערוך בדיקות כדאיות ולשנות בהתאם לתוצאות ומכאן לשפר, לבנות, למכור, לקנות.... החלומות על גמישות בזמנים, הרצון לא להיות מותנה לדרישות של אף אחד – 'אני הבוס' וממשיך דרך הרצון במימוש רווחים מידי.
הדרך הנכונה זו שתאפשר להקים עסק, עסק שניתן יהיה להתפרנס ממנו, להרוויח ולנהל אותו בצורה טובה היא כאשר נסתכל על העסק כ'כלי'. אמצעי כדי להתפרנס, כדי להשיג השיגים, כדי לנצל נכון משאבים או כישורים שיש לנו. פתיחת עסק מאפשרת לך לקחת שליטה מלאה על תהליך העבודה שלך ולבנות את הקריירה שלך בכיוונים שבהם אתה רוצה ולבנות עבודה סביב נושאים שאתה מעוניין בהם. בעלות עסק נותנת לך את האפשרות להתמקד ברעיונות שלך ולהביא אותם לחיים, ללא הגבלות של ארגון גדול.
תחושת השפעה חיובית. האפשרות ליצור משהו משלך ולהשפיע על העולם באופן חיובי יכולה לגרום לך להרגיש מרוצה ומשמעותי.
פתיחת עסק יכולה להיות אמצעי לפתרון בעיות חברתיות או כלכליות, כמו יצירת עבודה באזור מסוים או פיתוח מוצרים חדשים. אבל עסק לכשעצמו לא כדאי שזו תהיה המטרה. מהסיבה הפשוטה שהקמה וניהול עסק דורשים השקעה רבה, זמן ארוך, משאבים רבים וכמובן מאמץ רב. לשם כך נדרש תכנון מדויק, זמן וסבלנות, התמדה וכוח רצון.
בנוסף יזמים רבים רואים בעסק את הגשמת כל החלומות – שוב ' ארוויח המון, יהיו סביבי רק אנשים שאני אוהב ונעים לי איתם, אזכה להכרה ופירגון אין סוף, אתעסק רק בדברים שאני אוהבת וכו' אז גם זה עלול להתנפץ ליזם ודי מהר. כיוון שבעסק יש הרבה מאוד פעולות ומשימות שחוזרות על עצמן, לא כולן מעניינות, לא כל האנשים שיהיו סביבכם יהיו לטעמכם ואפילו לא כולם יפרגנו תמיד.
איך מתמודדים עם הפער?
לחשוב מאוד לערוך תאום ציפיות ולהבין על מה העסק יכול לתת מענה ועל מה לא ובכך להקטין את התסכול שעלול להתעורר אם היזם לא יבין למה הוא נכנס.
· ההיבט הכלכלי - חשוב לזכור שכל עסק דורש השקעה כספית. השלבים הראשונים של פתיחת העסק יהיו שלבים של הוצאות בלבד, הרבה לפני שיהיו הכנסות ועוד לפני שיהיו רווחים. יהיה שלב התכנון ושלב ההקמה, שלב הפתיחה ושלב ההפסד הצפוי, אחר כך השלב שבו העסק אמור להיות מאוזן מבחינת הכנסות והוצאות ורק אחר כך, אם הכל מתנהל כשורה, יגיע שלב הרווחיות. כך שעד לשלב הרווחיות יעבור זמן רב לעיתים חודשים רבים ויותר.
· היבט ניהולי - כל עסק דורש ניהול רצוף וקבוע של חמש מחלקות – מחלקת שיווק, מחלקת מכירות, מחלקת תפעול, מחלקה פיננסית, מחלקת שירות לקוחות ( לפעמים גם כוח אדם, ייצור, יבוא ועוד) . הניהול דורש השקעה של זמן רב מאוד, כך שעד שתגיעו לגמישות בזמנים יעברו חודשים רבים ולעיתים שנים.
· השוק וקהל היעד - כשתפתחו עסק תצטרכו להתאים את הפעילות שלכם לצרכי הלקוחות, לתנאי השוק, לעמוד בדרישות של רשויות החוק והמס, להתנהל בהתאם עם ספקים ועוד' כך שאתם הבוס אבל יש הרבה מאוד תנאים לכך.
ככל שתבינו טוב יותר למה אתם נכנסים ותערכו תאום ציפיות מקסימלי שלכם אל מול עצמכם ותיערכו לכך, כך יהיה לכם פשוט יותר להתמודד עם האתגרים שבהקמת עסק וכך יש לעסק שלכם סיכוי טוב יותר להצליח ולהיות רווחי.
כדי לצמצם את הפער בין הדמיון של יזם למציאות בפתיחת העסק, ישנם מספר צעדים שיזם יכול לעשות:
1. תכנון מדוקדק: יזם צריך להתמקד בתכנון מדוקדק של כל האספקטים השונים של העסק, כולל תכנית עסקית, תקציב, תוכנית שיווק ותוכנית פיתוח מוצר או שירות. תכנון זה יסייע לו להבין במדויק מה צפוי לו.
2. למידה ומחקר: יזם צריך להשקיע זמן ומאמץ בלמידה של תחום העסק שלו, ביצוע מחקר שוק והבנת הצרכים של הלקוחות המתוכננים. הבנת יסודות העסק, כמו גם השקעה בלמידה מהמומחים וביצירת קשרים עם אנשי עסקים אחרים, יעזור לו להתמודד עם האתגרים המתרחשים במציאות.
3. פתרון בעיות והתמודדות עם כשלים: יזם חכם יתמקד באיתור פתרונות לבעיות שמתעוררות בדרך, ולא רק במעשים תפעוליים שיחזרו על עצמם פעמים רבות. זה דורש גמישות, יצירתיות ויכולת יצירת פתרונות בזמן קצר.
4. התמדה ועמידה למבחנים: פתיחת עסק היא מסע שדורש התמדה ועמידה בפני כישלונות ואתגרים. יזם צריך להיות מוכן לעמוד במבחנים, ללמוד מהשגיאות ולהמשיך קדימה.
בסופו של דבר, המפתח לצמצום פער בין הדמיון למציאות הוא התמדה, המחויבות והיכולת להתאים ולהתגבר על האתגרים שנתקלים בדרך.
צריכים עזרה?
כשתחליטו שהגיע הזמן, עם ניסיון של למעלה מ 25 שנה, מאות בעלי עסקים ויזמים עם רעיונות ומיזמים. כאלו שצמחו, הרוויחו וגדלו וכאלו שנמצאו כלא כדאיים. כולם נבחנו לעמוק, בהתאמה לבעל העסק, לכל אחד ואחד נבנתה תוכנית עבודה מדויקת עם מטרות ברורות, שמאפשרות בצורה שקופה לראות את הדרך, לאמץ את שיטות העבודה להצליח.
צרו קשר - 0524333090
Comments