top of page

חזון עסקי

חזון עסקי כלי העבודה שישפר את העסק שלך

אם העסק שלך לא רווחי כנראה שהוא לא יחזיק מעמד לאורך זמן. אבל כדי לדעת אם העסק רווחי וכדי שהעסק שלך יהיה רווחי, חשוב לדעת מה הוא בכלל עסק רווחי: רווח הוא הסכום שנותר לך, בעל העסק לאחר ששילמת את כל התשלומים הנדרשים.
 

עסק רווחי זהו עסק שמוכר מספיק על מנת לשלם את כל ההוצאות המשתנות+ כל ההוצאות הקבועות + השכר שלכם + רווח

רוב בעלי העסקים נוהגים לחשב את רווחיות העסק על פי ההכנסות, בעוד ההכנסות אינן בהכרח מעידות על רווחיות. בחלק גדול מהמקרים, העלייה בהכנסות מובילה באופן ישיר לעלייה בהוצאות, ולכן, רווחיות ניתנת למדידה אך ורק על פי אוסף של פרמטרים שונים היכולים להעיד על הרווח הנקי הנותר בידיו של בעל העסק מכל מכירה ולא בהכרח מסך הכסף אותו הכניס העסק.

מהם השלבים לכתיבת חזון עסקי?

ברגע שיצרנו את רשימת הערכים וזו יכולה להיות רשימה של 3-4 ערכים, או רשימה גדולה יותר ומפורטת יותר, אנחנו יכולים לגשת לתכנון וכתיבת החזון העסקי. על החזון להיות ברור, בהיר, ושאפתני. רצוי שנבחר בחזון מעורר השראה, שיהיה לנו לאן לשאוף ולהתקדם. אין טעם לכתוב חזון שלא מרגש אותנו ולא גם קצת מפחיד. החזון אמור לגרום לנו להתרחב ולגדול, גם אם כרגע, בהווה, הוא גורם לנו קצת להתכווץ ולחשוש. זו אינדיקציה חשובה לכך שאנחנו בדרך הנכונה.


החזון משקף מצב אופטימלי (מיטבי) והוא יכול להיות מנותק מהמצב הנוכחי שלנו/של העסק בהווה. במקרים רבים, כשניגש לכתוב חזון יעלו בנו מיד שאלות כמו "איך נגיע לשם" או ביקורת עצמית מסוג "זה בלתי-אפשרי" או "אני לא אצליח". זה דורש עבודה וקשב ובעיקר, התגברות על הקולות האוטומטיים האלו. החזון צריך להיות משהו גבוה, שאנחנו לא בטוחים ב-100% איך להגיע אליו, אבל אנחנו בטוחים ב-100% שאנחנו רוצים להגיע אליו. זה ניואנס חשוב: לא להתמקד ב"איך להגיע" אלא ב"לאן להגיע". את האיך נגבש, נגלה ונחקור אחר כך, לבד או עם איש/אנשי מקצוע רלוונטיים כל אחד לתחומו.


לצד זה, החזון צריך להיות מציאותי ובר-השגה. הוא לא איזה מסמך אוטופי מופרך ומנותק מהמציאות. עליו להיות קונקרטי וריאליסטי, וכזה שאנחנו יכולים להרגיש איתו פחות או יותר בנוח. דווקא בגלל שהוא ריאלי, וצמוד למציאות, אנחנו יכולים להרשות לעצמנו חזון שיהיה מעורר השראה וריגוש. המרכיב הרגשי חשוב וחיוני ליצירת חזון אפקטיבי ומעורר מוטיבציה, כזה שיגרום לנו להסתער על המשימות, להתנפל על האתגרים, ולחשוש – אבל בו בזמן גם להתגבר – ממכשולים וקשיים שאולי עוד נפגוש בדרך למעלה.


הגדרת החזון העסקי The Vision היא ההתחלה ולא בכדי,  אם נדע ונזכור מדוע הקמנו את העסק יהיה לנו קל יותר לבחור במסלול הנכון לשם ויהיה לנו לאן לחזור אם נסטה ממנו לעיתים שלא מתוך החלטה, החזון הוא העוגן שלנו.
החזון העסקי מסייע לנו ביצירת התדמית הנכונה לעסק, הוא עוזר בבניית הקשר עם לקוחות וספקים, גורם להזדהות ונאמנות של עובדי העסק ומהווה "כוכב הצפון" עבורם והוא הבסיס לבידול העסקי שלנו.

חזון עסקי

 

אז איך כותבים חזון עסקי ?

כמה כללים ראשונים לבניית חזון:
• החזון יהיה כתוב בצורה תמציתית ומעוררת השראה. מומלץ שלא יהיה ארוך משני משפטים
• כדי לבנות חזון צריך להסתכל אל האופק, כמה רחוק ? מספיק רחוק שלא נתייחס לקשיי היומיום אבל לא רחוק מעבר למה שאנחנו יכולים לדמיין – נהוג להסתכל 5-10 שנים קדימה
• החזון צריך להיות ספציפי לעסק שלכם ולא חזון כללי שמתאים לכל עסק באשר הוא
• אל תשתמשו במילים שניתן לתת להן פרשנויות שונות
• השתמשו במילים פשוטות וברורות כדי שגם אנשים מחוץ לעסק שלכם יוכלו להבין ולא במונחים מקצועיים
• על החזון להציג שאיפה ניתנת להשגה
• הוא צריך לשדר את הערכים שאתם מאמינים בהם


חשוב להבין כי חזון עסקי הוא לא תכנית אסטרטגית ובוודאי שלא תכנית עבודה – החזון אומר לנו לאן אנו הולכים והתכנית אח"כ תסלול לנו את הדרך.

שלב 1 - מה העסק עושה - נקודת המבט צריכה להיות התוצר וכיצד הוא נתפס אצל הלקוח ולא העשייה היום יומית שלנו, 
לדוגמה -במקום לכתוב אנו נותנים שירותי יעוץ וליווי עסקי לעסקים נתייחס לתועלת שהעסקים מקבלים מאתנו, לקוחותינו לומדים כיצד לנהל עסק קטן או בינוני על יתרונותיו תוך שימוש בשיטות עבודה מקצועיות כמו בעסקים גדולים ולשפר את התוצאות העסקיות שלהם.
שלב 2 - חשבו מה אתם עושים אחרת מעסקים אחרים בתחום, כיצד ניתן לבדל אתכם, לדוגמה -במקום לומר אנחנו נותנים שרות מעולה ללקוחותינו נתייחס ליתרונות שלנו, אנחנו תופרים לכל לקוח את חליפת השירות והליווי המתאימה לו, תוך שילוב של רקע פיננסי מקצועי כרו"ח עם ניסיון עסקי רב.
שלב 3 - התייחסו לקהל רלוונטי לכם, לא מאד מצומצם אך גם לא רחב בצורה לא ריאלית, לדוגמה – לא נכתוב אנחנו פונים לכלל העסקים בעולם אלא אנחנו פונים לעסקים קטנים ובינוניים בישראל 
שלב 4 - נסו לתת לחזון שלכם תוכן ממשי יום יומי / ויזואלי / קליט שקל להתחבר אליו, לדוגמה –אנחנו מספקים ללקוחות שלנו כלי עבודה.


כרקע לכתיבת החזון, ערכו רשימה קצרה של דברים טובים וחיוביים בעסק שלכם, הצלחות שהיו לכם, רעיונות שהצלחתם לקדם בהצלחה, שיטות עבודה שאתם גאים בהן ועוד – זה יניע אתכם לכיוון הנכון של כתיבת החזון.
זכרו, חזון עסקי לא משתנה עם כל שינוי מגמת שוק או מצב רוח רגעי, ניתן כמובן לשנות את החזון כשיש שינוי מהותי בעסק או בשוק אך זה לא דבר יומיומי.


כמעט כל חברה טוענת שיש לה חזון, מטרה לטווח ארוך שאמורה להנחות את ההנהלה והעובדים. ואולם חזון אידיאליסטי יכול להידרדר בקלות לכדי מילים על נייר וללכת לאיבוד בערפל של ההחלטות העסקיות היומיומיות קצרות הטווח. מנהיגים חכמים יודעים שכדי לקבל את ההחלטות הטובות ביותר יש צורך לא רק בחזון הנכון, אלא גם במשמעת שתאפשר לחזון להנחות כל החלטה המתקבלת, כולל בחירות טקטיות יומיומיות בלתי חשובות לכאורה.
החזון מתאר את מה שאתם והעסק מנסים להשיג. בלעדיו העסק יהפוך לטיל תועה החולף לו פה ושם מבלי לדעת היכן המטרה או כיצד לפגוע בה.


אם אתם והחברה שלכם תקבלו את כל ההחלטות לאור החזון, יהיו בידיכם שני יתרונות חשובים. ראשית היעילות שלכם תגבר מכיוון שלא תבזבזו זמן יקר בדיון על אפשרויות מושכות לכאורה המתנגשות עם מטרותיו העיקריות של הארגון.
היתרון השני הוא קבלת החלטות מתואמות. החזון משמש כמנגנון תיאום כלל-חברתי המבטיח שהחלטות שהתקבלו במוקדים שונים בעסק יהיו תואמות זו לזו וייצרו שלימות הרמונית ועקביות בכל פעולות הארגון.


מהו הערך העיקרי של החזון העסקי?

מצאו את החזון הנכון. הערך העיקרי של החזון הוא הגדרת יעדים.
המירו את החזון למטרות ב
עלות סדר עדיפויות. חזון המקנן רק בראשו של מנהל אינו מועיל לעסק  אלא אם יגזור ממנו סדרה של מטרות עיקריות שיתפקדו כתמרורים המנחים את כל עובדי העסק.
הישארו גמישים. אופן הגשמת החז
ון אינו בהכרח דרך ישרה. עדיף שהגשמת החזון תתפתח במהלך הזמן, ותזהה מה כבר הושג, מה עוד נותר לעשות ובאיזה אופן משתנות הנסיבות הפנימיות והחיצוניות.
 

סיכום והמלצה

"החזון מתאר את מה שאתם והארגון מנסים להשיג. בלעדיו החברה תהפוך לטיל תועה החולף לו פה ושם מבלי לדעת היכן המטרה או כיצד לפגוע בה". כך כותבים מחברי הספר "כך מחליטים האנשים החכמים".
האמירה הזו קולעת גם בהיבט האישי וגם בהיבט העסקי.


העובדה שאנשים רבים פועלים ללא שהגדירו חזון או מטרה לטווח בינוני או ארוך, וגם חברות שפועלות ללא חזון, או מטרה לטווח ארוך – לא שוללת את הצורך בחזון. אלא מציגה מצב שכדאי לכל חברה ויחיד לשנות.


אחרי שהגדרנו את החזון שלנו לטווח הארוך, נלך מהעתיד אל ההווה. את השנה הקרובה נפרק לחודשים, נגדיר יעדים מדידים ונבצע מעקב על הביצוע.


החזון, אם כן, הוא בסיס לתכנית פעולה. מי שכותב את החזון כסלוגן שיווקי, כאמירה שתמשוך לקוחות, עלול – כמעט בוודאות – לפקשש את המטרה העיקרית של החזון. לכן המלצתי היא לא לערבב בין חזון ושיווק. הגדירו חזון בלי לחשוב על המיתוג וטפלו במיתוג בלי קשר לחזון.


אם החזון שלכם קיים - אבל אינו חד מספיק, קחו אותו צעד אחד הלאה. נסחו אותו מחדש, כך שהתועלת ללקוחות שלכם והתפקיד שלכם מולם יופיעו בו בבירור. זה ידרבן אתכם ואת העובדים שלכם, יחבר אתכם ללקוחות, ויגדיל את הסיכויים של העסק שלכם לצמוח. 


מקווה שהצלחתי להעביר כי חזון הוא כלי חשוב בניהול עסק רווחי לטווח הארוך.


צריכים עזרה? פנו אל יועצת עסקת, יעל קפלן בטלפון 052-433-3090

bottom of page