top of page

מה זו בדיקת כדאיות ולמה זה חשוב?

בעלי עסקים מרבים לדבר על כמה מסוכן להיות בעלים של עסק קטן. אמירה גורפת שכזו שאם נפרוט ונסתכל עליה לפרטי פרטים, נגלה שהסיכון הגדול ביותר בעסק הקטן נמצא בחוסר התכנון.


נכון שקשה לצפות מה יקרה מחר ועוד יותר קשה לצפות מה יקרה כאן אבל יש כל כך הרבה גורמים שיכולים להשפיע על ההצלחה העסקית שלכם ורבים מהגורמים הם בידיים שלכם. כאלו שניתן לבחון אותם מבעוד מעוד ולהיערך אליהם בצורה נכונה ובכך להקטין את הסיכון.



בדיקת כדאיות להקטנת הסיכונים

הרבה מאוד בעלי עסקים יוצאים לדרך מבלי לערוך כל בדיקת כדאיות. בעלי עסקים רבים משוכנעים כי בדיקת כדאיות מתייחסת אך ורק לצד הפיננסי אלא שבדיקת כדאיות מתייחסת להיבטים רבים וכשמה כן היא – האם כדאי לי לפתוח את העסק? האם כדאי לייצר או למכור את המוצר או השירות המדובר?


בדיקת כדאיות היא בדיקה שעורכים בעסק כדי לבחון האם השירות או המוצר או כלל הפעילות העסקית נכונים, מתאימים ויכולים להניב רווח.


כדאיות יכולה לבחון השקעה אל מול רווח. כדאיות יכולה לבחון אם אילו ספקים, או לקוחות או עובדים תצטרך לעבוד כדי למכור את המוצר או השירות המדובר. האם אתה מעוניין לעבדו איתם?


כדאיות יכולה לבחון את היקף הפעילות הנדרש. שעות עבודה, שעות פתיחת העסק ועוד בחינה של פרמטרים רבים. בדיקת כדאיות בוחנת גם את הידע וההבנה הקיימים בעסק.


כמובן שישנה התייחסות מעמיקה לנושא הרווחיות – אם אין רווח אז לא תהיה כדאיות, אך חשוב לזכור שכדאיות בוחנת נושאים רבים.


מה ההבדל בין בדיקת כדאיות לבדיקת היתכנות?

על פניו שני המושגים מתייחסים לבדיקה שמטרתה להפחית את הסיכון ולוודא שלא נכנסים לפעילות או השקעה שלא תיטיב עם העסק. אלא שבדיקת כדאיות בוחנת צדדים רבים יותר של הנושא ואילו בדיקת היתכנות מתייחסת לצדדים הפיננסים. ללא שיש היתכנות פיננסית לא תמצא כדאיות אבל יתכן שתימצא רווחיות ועדין לא יהיה כדאי לייצר את המוצר או השירות.


בדיקת היתכנות תהליך שבו נערכת חקירה וניתוח של הנתונים הכלכליים, הפיננסיים והתפעוליים של העסק, או פעילות מסוימת בתוך העסק על מנת להעריך את יכולת העסק לעמוד בייצור, שיווק ומכירה רווחית של מוצר או שירות. הבדיקה תתייחס ליכולת הפיננסית של העסק ולהתמודדות עם דרישות והתחייבויות עתידיות.


מתי כדאי לערוך בדיקת כדאיות?

בדיקת הכדאיות הראשונה צריכה להתבצע לפני פתיחת העסק. לא נמצאה כדאיות- לא פותחים את העסק. חשוב לבדוק כדאיות לפני כל פעולה פיננסית משמעותית בעסק, כמו קבלת הלוואה, השקעות בעסק, שותפויות עסקיות, או רכישת רכוש יקר. השקת מוצר או שירות חדשים וכמובן לפני פתיחת עסק.


בדיקת כדאיות עוזרת להבטיח שהעסק מסוגל לעמוד בהתחייבויות, לא רק ההתחייבויות הפיננסיות ובכך להימנע עד כמה שאפשר מבעיות עתידיות.


עריכת הבדיקה תכלול ניתוח של דוחות פיננסיים, ניהול הכנסות והוצאות, התהליך עשוי לכלול גם בדיקת אשראי לעסק, ניתוח תחום השוק והתחרות, ניהול מסלולי החזרים וכדומה.


ההבדל בין בדיקת כדאיות לעסק גדול לבין בדיקת כדאיות לעסק קטן, היא שככל שהעסק גדול ומורכב יותר, הבדיקה תהיה יותר מפורטת ומורכבת. זה יכול לכלול ניתוח עמוק של מגוון רחב של משתנים ומדדים, כמו ניהול עובדים, והשפעה על השוק כולו, בחינת קהלים שונים, עלויות ייצור, עלויות שילוח ועוד'.


בעסקים קטנים, הבדיקה תהיה יחסית יותר פשוטה כיוון שההיקפים והמשאבים קטנים יותר אבל תבחן את אותם המדדים ותתרכז בנתונים פיננסיים ותפעוליים במידה יותר ישירה.

 

איך עורכים בדיקת כדאיות לעסק קטן?

1. זיהוי הצורך: האם קיים צורך במוצר או השירות שאותו אנו מעוניינים לבחון. יתכן שמדובר בשדרוג טכנולוגי, או שדרוג בתהליכים, הוספת מוצר, הוספת מחלקה לעסק וכו'.

 

2. עורכים ניתוח שוק: הבנת התחרות, פוטנציאל השוק, צרכים וטרנדים בענף. קהלי היעד שלהם תפנה תוכנית השיווק על מנת להציע את המוצר או השירות. הצורך  וההתייחסות לפרסונות השונות. איך העסק מתמודד עם תחרות, מהן יתרונותיו וחסרונותיו בשוק. כמה התאמה יש לצרכי לקוחות. היכולת להגיע לקהל יעד, התמודדות עם צרכי הלקוחות, והגדלת בסיס הלקוחות.

 

3. ניהול תחום: הכרת התהליכים הפיננסיים והניהוליים בתחום המסוים שבו פועל העסק. זיהוי הצרכים התפעוליים והלוגיסטיים שידרשו בהתאם לנושא הנבדק. אילו שינויים תפעוליים צפויים עם בואו של המוצר או השירות. האם צפויים שינויים בכוח האדם, בתהליכי הייצור וכיצד הם ישפיעו על הצד הפיננסי בעסק.

 

4. בדיקה פיננסית: בדיקת הדוחות הפיננסיים של העסק, כולל דוח רווח והפסד, בחינת שורת הרווח ובחינת התפלגות ההוצאות. ניהול הכנסות והוצאות באופן רציף. יכולת העסק לנהל תזרים מזומנים, להפיק רווחים ולהתמודד עם הוצאות והתחייבויות. הבדיקה תכלול התייחסות למצב הקיים וכן תחזית של המצב העתידי כדי לוודא היתכנות.


הבדיקה בוחנת  כיצד העסק נוהג בנוגע לניהול הכנסות והוצאות וצריכה לספק אבחנות חשובות לגבי היכולת לתקן ולשפר את עמידותו הפיננסית של העסק.

 

5. ניהול אשראי: בדיקה של יכולת העסק לקבל הלוואות ולפרוע את ההלוואה, כולל ניהול חשבון בנק ומעקב. לאחר שברור מה גובה ההשקעה הנדרש, יבחנו מקורות המימון וכן אופן החזרי ההשקעה.

 

בדיקת כדאיות או בדיקת היתכנות צריכות להתבצע בעסק לפני כל שינוי משמעותי. היא יכולה להתבצע על ידי בעל העסק עצמו, לאחר שלמד כיצד לערוך בדיקה זו או באמצעות מומחה חיצוני, יועץ עסקי שיבחן עבור העסק ועבור בעל העסק, כאשר המטרה היא להבטיח שהעסק מוכן להתמודד עם אתגרים פוטנציאליים ויכול לשרוד ולצמוח בתנאים השונים.


מה הסיכון שיש לעסק שלא ערך בדיקת כדאיות?

כאמור, בדיקת כדאיות לעסק היא תהליך שבו נבדקת יכולתו של העסק להצליח ולפעול בתנאים הכלכליים והעסקיים הנוכחיים והעתידיים. חשוב לבדוק את הכדאיות לעסק כדי להעריך את הסיכונים וההזדמנויות שלו, וכך לקבוע האם יש צורך בפעולות לשיפור. בהכנסת המוצר או השירות או אפילו האם נכון לפתוח את העסק.


מה יקרה לעסק שלא עורך בדיקת כדאיות?

עסק שלא עורך בדיקת כדאיות מגדיל את הסיכונים ובכך גם את היכולת להתמודד עם המשברים הצפויים.

1. סיכון עסקי גבוה: חוסר ביכולת להתמודד עם האתגרים הכלכליים והעסקיים עשוי להוביל לסיכונים גבוהים ולכישלון עסקי.

2. קושי בגישה למשאבים חיצוניים: עסקים שאינם מבצעים בדיקת כדאיות ימצאו קושי בגיוס הון ומשאבים חיצוניים. הלוואות, כוח אדם, ותמיכה חיצונית נדרשת.

3. קושי בשימור לקוחות: היכולת של העסק לספק שירות או מוצר באופן יציב יכולה להיתקל בבעיה אם אין לו את המשאבים או התשתיות המתאימים.

4. וכן לפעמים גם סגירת העסק או פשיטת רגל: העסק עשוי להיקלע למשבר שעשוי אפילו להביא לסגירתו. אם מדובר על התמודדות עם מצב כלכלי קשה או חוסר יכולת לספק את המוצר או השירות ובכך לפגוע ביכולת לשרוד בטווח הקצר והארוך.


האם עסק יכול להצליח אם לא ערך בדיקת כדאיות?

עסק יכול להצליח גם אם לא ערך בדיקת כדאיות, אך הסיכון שלו להיתקל באתגרים פיננסיים ותפעוליים עשוי להיות גבוה יותר 'שיטת המצליח'. בדיקת כדאיות יכולה לסייע לעסק להבין טוב יותר את המציאות הפיננסית שלו, לזהות נקודות חולשה, ולתכנן מסלולים להתמודד עם סיכונים אפשריים.


היכולת להצלחה של עסק נקבעת על ידי מגוון רב של גורמים, ולא רק בדיקת כדאיות. ישנם עסקים שהצליחו לפעול ולצמוח גם בלעדיה, אך ישנם גם עסקים שנכשלו כתוצאה מחוסר ביכולת להתמודד עם אתגרים פיננסיים או ניהוליים.

בדיקת כדאיות מספקת יתרון והבנה עמוקה יותר של העסק שלך. מבטיחה שיש התאמה בין התחייבויות העסק ובין המשאבים הזמינים ומאפשרת לפעול במסגרת היכולת הפיננסית. הבנת נקודות החולשה ואי היציבות. בדיקת כדאיות יכולה גם לאפשר לעסק להתגבר על משברים בזמן אמת ולהצליח להתקדם בצורה יעילה יותר.

  

בדיקת כדאיות לעסק חדש

בדיקת כדאיות לעסק חדש, היא בדיקה ראשונית נדרשת לכל עסק שתאפשר ליזם לראות האם יש לעסק היתכנות פיננסית והאם כדאי לו לפתוח את העסק. כאשר יזם מתכוון לפתוח עסק חדש, כדאי לבדוק האם יש לו את המשאבים והיכולות הכלכליות להתחיל ולפעול בשוק. האם יש למוצר או השירות שלו דרישה בשוק. מה התחרות הקיימת. מה ההשקעה הנדרשת ועוד נתונים נוספים הכרחיים להצלחה עסקית.


איך עורכים בדיקת כדאיות לעסק חדש?

בדיקת כדאיות לעסק חדש יכולה להתבצע רק לאחר שליזם יש הגדרות בסיס ראשוניות.

ההגדרות הנדרשות הן:


1. מהות העסק –  תשובה מדויקת וחד משמעית שמאפשרת לדעת - מה היזם מתכוון למכור.


2. הצעת הערך – איזה פתרון ייתן המוצר או השירות ללקוח. תשובה חד משמעית לשאלה – למה שיקנו ממך? זו השאלה הקשה יותר למענה אך ללא מענה לשאלה זו, כנראה שלא תימצא כדאיות. לאחר שיש מענה מדויק החלק השני של השאלה הזו יהיה – למה שיקנו ממך ולא ממתחרה? – גם כאן, אם היזם לא יכיר את התחרות ולא יוכל לתת מענה, כנראה שפשוט לא יקנו ממנו.

 

3. פלחי הלקוחות – מי הקהל שאמור לקבל את המענה המדויק ביותר ממכירת המוצר או השירות וכמה כאלו קיימים? – פוטנציאל קהל היעד.

 

4. עלות מוערכת של ייצור המוצר או השירות.

 

לאחר שיש ליזם תשובות והגדרות אלו, ניתן לעבור לשלב הבא שבו ניתן להעריך את תקציב ההוצאות הקבועות והמשתנות של העסק. מכאן שניתן יהיה להעריך מה יהיה מחיר המוצר או השירות. תוך התייחסות לעליות היייצור, מיצוב המוצר , התייחסות לקהלי היעד ועוד.


עם הנתונים האלו יוכל היזם לקבל תשובות לכדאיות. כמה מוצרים יהיה על העסק למכור על מנת להיות מאוזן. כמה מוצרים יהיה על העסק למכור כדי להרוויח. מי הספקים שעליו לעבוד איתם. מה תקציב השיווק הנדרש. מה היקף כוח האדם שיידרש ועוד תשובות רבות שאם אין לך.... אל תצא לדרך.

 

בכל תקופה של שינוי חשוב או התחייבות כלכלית, כדאי לבדוק מחדש את הכדאיות של העסק על מנת להיות ערים לסיכונים ולהבטיח התאמה טובה יותר בין היכולות הפיננסיות וההתחייבויות של העסק וכן של הפעילות השותפות.

 

צריך עזרה? כשתחליטו שהגיע הזמן, עם ניסיון של למעלה מ 25 שנה, מאות בעלי עסקים ויזמים עם רעיונות ומיזמים. כאלו שצמחו, הרוויחו וגדלו וכאלו שנמצאו כלא כדאיים. כולם נבחנו לעמוק, בהתאמה לבעל העסק, לכל אחד ואחד נבנתה תוכנית עבודה מדויקת עם מטרות ברורות, שמאפשרות בצורה שקופה לראות את הדרך, לאמץ את שיטות העבודה להצליח.


ליצירת קשר התקשרו: 052-433-3090


 

 

 

 

 

bottom of page