בעל עסק - הערכות לסגירת שנה ופתיחת שנה עסקית חדשה
סוף שנה עסקית 31.12 זהו תאריך משמעותי לבעלי עסקים וחשוב לשים לב ולהיערך.
יש הערכות נדרשת לסגירת שנה ויש הערכות נדרשת לפתיחת שנה חדשה.
הערכות נכונה יכולה לחסוך כסף רב הן בתשלומי מיסים לשנה שמסתיימת והן בהשקעה הנדרשת לשנה החדשה.
בעלי עסקים רבים לא נותנים את הדעת לתאריך חשוב זה ומעבר לניירת שדורש מכם רואה החשבון, רבים לא עוצרים ונערכים לאירוע 'סוף שנה'.
ויש אירוע שכזה בהחלט יש – אירוע שעוזר לנו לצמוח, להשתפר, להגדיל רווחיות ולציין הצלחה. אירוע שבמידה רבה, ירמז על השנה הבאה.
אז מה עושים לקראת סיום השנה?
מחלקים את ההערכות לשני חלקים –
1. סגירת שנה 2. הערכות לשנה הבאה.
1. סגירת שנה
עבור על היומן החל מינוארבשנה שנגמרת, ובדוק שתועדו כל ההוצאות.
הקדמת הוצאות ודחיית הכנסות - במידה ואתם צפויים בפני הוצאה גבוהה, כמו פרסום, שיווק, אחזקה, טיפול לרכב, משרדיות – תקדימו את מועד התשלום לשנה הנוכחית ואז תוכלו להציג את ההוצאה כבר השנה בספרים. במטרה להקטין את נטל המס ובהתאם לכך תשלמו פחות. פחות למס הכנסה ופחות לביטוח לאומי.
הוצאות חוזרות - ההוצאות החוזרות מידי חודש או חודשיים אצלכם בעסק. כמו בזק, טלפון, שכר דירה, חשמל, ארנונה, דמי ניהול, שכר עבודה, סוציאליות ועוד. שימו לב כי יש לכם תעוד / חשבוניות ומלוא ההוצאות רשומות בספרים . ( תרומות - אספו את הקבלות של התרומות שתרמתם, במקרה זה תרומות לעמותות וכו (שיש בידם אישור לפי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה.) כאשר כל 100 ש”ח שתרמתם – מקנה לכם החזר ממס הכנסה בגובה של 35 ש”ח).
קיבלתם הוצאות במייל ? הקפידו להדפיס אותם או לשמור אותם כך שיוכלו להעיד על הרכישה.
בדיקת מקדמות מס הכנסה - שימו לב כי סך המקדמות שאתם משלמים במהלך השנה למס הכנסה, מתאימות לצפי המס לתשלום לסוף השנה. יש לכם חובות למס הכנסה ? מומלץ לשלם עד סוף ינואר של השנה הקרובה, ותחסכו ריבית והצמדה. כל חוב למס הכנסה גורר אחריו ריבית והצמדה.
בדיקת מקדמות ביטוח לאומי - חשוב לוודא לפני שמסתיימת השנה, כי המקדמות שאנו משלמים עד סוף השנה, מתאימות לצפי התשלום של ביטוח לאומי לסוף השנה .
רשימת חייבים וזכאים – בסוף שנה על כל עצמאי להכין רשימת חייבים (לקוחות) ורשימת זכאים (ספקים). לקוחות – הכן רשימה מעודכנת ליום 31.12 של לקוחות שיצאו להם חשבוניות ועדיין לא שילמו עד לסוף שנת המס. ספקים – יש להכין רשימה ליום 31.12 של ספקים שקיבלנו מהם חשבוניות ועדיין לא שילמנו להם את מלא הסכום.
במידה ויש, שקים דחויים שמסרתם לספקים ועדיין לא נפרעו עד תאריך 31.12, יש להכין רשימת שקים.
יש להקפיד ולערוך ספירת מלאי.
הוצאות רכב - במידה ואתם דורשים הוצאות רכב בספרים, חשוב לציין את ק”מ הרכב בתאריך 31.12.
קרן השתלמות, פנסיה ואובדן כושר עבודה - הפקידו לקרן ההשתלמות, קרן פנסיה ו/או אובדן כושר עבודה – ההפקדה מקנה הטבות מס וביטוח לאומי. כעצמאיים, חשוב להפריש, למען העתיד שלכם. מדובר פה בחסכון פטור ממס בעת המשיכה במועד.
מעבר לבדיקות 'הרגילות ' של סוף שנה, סוף השנה הוא הזמן לתכנן את הצמיחה. צמיחה שתאפשר לשמור על עסק יציב רווחי לטווח הארוך. לשם כך נדרשת תשתית מדויקת.
מה זו תשתית מדויקת? כזו שנבנתה, נבדקה מאפשרת צמיחה ואם רוצים ניתן גם להעבירה הלאה או לשכפל אותה.
למשל, שאל את עצמך האם העסק מוכן למכירה? אם הייתי רוצה להעבירו לדור הבא?
· קביעת יעדים שנתיים.
· בניית תוכנית אסטרטגית להשגת היעדים
· תוכנית ניהול זמן וניהול מטלות בהתאם ליעדים
אסור לך לקפוא על השמרים, ועליך לתכנן שוב ושוב איך לצמוח מחדש.
· ניהול ידע: בעסק שלך מצטבר ידע רב בתחומים שונים המהווה חלק חשוב מהשווי של העסק. חשוב לתעד את הידע ואת התהליכים המרכזיים בעסק, המשמעות היא שגם אם אתה בקיא בכל פרט בעסק שלך, ואפילו אם אתה היחיד שעובד בו, חשוב שתרשום ותתעד בצורה מסודרת את הנהלים ואת שיטות העבודה בעסק, מידע על הספקים והלקוחות של העסק, וכל מידע אחר שיידרש על מנת שגם אחרים יוכלו לנהל את העסק בלעדיך.
· הסכמים מתאימים - הסכמים עם עובדים ושותפים, מסמכי הזמנות עבודה, הצעות מחיר וכו' חשוב שהמסמכים הנחתמים יאפשרו לך לצמוח ואם תחליט להעבירם הלאה.
· בניית מוניטין: לדוגמא - רשימת הלקוחות והממליצים על העסק, תחרויות ופרסים בהם זכה העסק, מאמרים שנכתבו עליו, העדר תביעות, שביעות רצון גבוהה של הלקוחות שנמדדה בסקרים, וניהול ספרים כחוק - מהווים כולם חלק מהמוניטין שהעסק צובר. המשמעות היא - שאם אתה רוצה למכור את העסק ביום מן הימים, עליך להתייחס אליו כאל נכס שיש לטפח, להגדיל את המוניטין של העסק בהדרגה, ולהקפיד לא להרוס למוניטין שאתה בונה. לכן גם, חשוב להקפיד על שרות לקוחות איכותי, ועל עמידה בחוקי המדינה. בנוסף, על מנת לחזק את המוניטין, חשוב גם שתיצור לעסק שלך בידול ויתרון תחרותי ברור.
הזמן הזה שבו עוצרים, בוחנים את העסק, אוספים חומרים, מתעדים תהליכים, הוא זמן של צמיחה, זמן חשוב ביותר שנותן לבעל העסק פרספקטיבה נכונה על העסק שלו וכן שקיפות מלאה לגבי המצב ולגבי כל הנדרש לשנות.
הערכות לסגירת שנה ופתיחת שנה זהו זמן שמאפשר לנו לראות ההישגים ואת ההצלחות ולפרגן לעצמנו על הטוב
בעלי עסקים שטרודים בעשיית היום יום, פעמים רבות לא ערים או לא מאפשרים לעצמם את העצירה, הבחינה והתכנון.
לבעלי עסקים קטנים, אין 'מנהלת כוח אדם או מנהל פרויקט' שיוציאו אותם ליום הערכות ויעשו להם פרזנטציה של סוף שנה. אבל זה לא אומר שאין צורך בכך ולכן חשוב מאוד שגם עסק קטן ייקח בחשבון ויעשה לקראת סיום שנה את הסיכומים וההערכות הנדרשת.
לסיכום, עסקים מוצלחים ורווחיים הם כאלו שנבנו למידותיו של בעל העסק. רק עסק ש'מתאים' לבעל העסק עצמו, לכישוריו ויכולותיו יהיה כזה שבעל העסק יוכל לתפעל בהצלחה ולהיות רווחי לאורך זמן. אם תנסו "להעתיק" עסק, זה פשוט לא יעבוד. לכן נדרשת הערכות ספציפית ולא ניתן ל'העתיק' תוכנית עבדוה של עסק אחר. בטח לא תוכנית פיתוח עסקי וצמיחה.
אל תוותרו על סיכום שנה והערכות שלנה חדשה.
אם אתם מרגישים שזה עמוס או מסובך או בכלל נדרשת עיין מקצועית נוספת או אם אתם צריכים עזרה -
כשתחליטו שהגיע הזמן,
עם ניסיון של למעלה מ 25 שנה, מאות בעלי עסקים ויזמים עם רעיונות ומיזמים. כאלו שצמחו, הרוויחו וגדלו וכאלו שנמצאו כלא כדאיים. כולם נבחנו לעמוק, בהתאמה לבעל העסק, לכל אחד ואחד נבנתה תוכנית עבודה מדויקת עם מטרות ברורות, שמאפשרות בצורה שקופה לראות את הדרך, לאמץ את שיטות העבודה להצליח.
צריכים עזרה? 052-433-3090
Yorumlar