top of page

כמה עולה להקים עסק?



חולמים להקים עסק, שכירות וציוד הם ממש לא ההוצאות היחידות שתצטרכו לשלם במידה ותרצו לפתוח עסק. עוד רגע תגלו כי יש פער לא קטן בין החישוב שאתם עושים בראש לבין העלות האמיתית בפועל. הפער הזה, דרך אגב, הוא אחת הסיבות המרכזיות לסגירת עסקים בישראל.


פתיחת עסק זהו צעד משמעותי עבור כל אדם ולכן יש לבצע אותו כהלכה עם המון מחשבה לטווח הקצר ולטווח הארוך. הבסיס לכל עסק הוא איתנות פיננסית וכדי להגיע לכך יש לבצע תכנון מדוקדק של מהלכי הפעילות העסקית.

בבדיקות שנעשו בעולם העסקים הקטנים בישראל, נמצא כי אחת הסיבות המרכזיות לסגירת עסק בטווח השנתיים הראשונות לפעילותו הוא חוסר בהון הפתיחה הנדרש – העסק נפתח ללא סכום הכסף הנדרש, מה שגורם, מהר מאוד, לעסק לקרוס.


יזמים רבים, בייחוד כאלו שמעוניינים לפתוח עסק קטן שבו הם עובדים לבד, משוכנעים שמאמר זה לא נוגע להם. הליך פתיחת עסק והשלבים השונים זהים לכל סוגי העסקים הקטנים והבינוניים. הסכומים משתנים מעסק לעסק אבל אין כל אפשרות לפתוח עסק ולהביא אותו ליציבות פיננסית עם 10,000 ₪ גם לא עם 30,000 ₪ וכנראה הייתי יכולה להוסיף עוד כמה עשרות אלפי שקלים, אבל ראשית בואו נבין כיצד מחשבים עלות הקמת עסק.


עלות של פתיחת עסק חדש צריכה להתייחס למספר נושאים ולכמה תקופות. יזמים רבים בוחנים כמה יעלו תשתיות הבסיס אך לא לוקחים בחשבון את כלל העלויות וכך זמן קצר מאוד לאחר פתיחת העסק, נותרים ללא יכולת לשלם את ההוצאות וההשקעות למרות שכולן צפויות.


איך מחשבים עלות הקמת עסק?

קיימים סיווגים של עלויות שהם זהים לכל אחד מסוגי העסקים. גובה העלות משתנה על פי היקפי הפעילות של העסק. בהתאם לעוסק פטור, עוסק מורשה או חברה.


עלויות אחרות מתייחסות לסוג העסק. עלות הקמה של עסק בתחום הייבוא שונה מעלות ההקמה לעסק בתחום הקמעונאות ששונה מעלות הקמת מפעל או חנות וירטואלית וכו'.


עלויות הקמה נוספות מתייחסות לתקופת ההקמה של העסק שכוללת שלבים שונים והם קבועים לכל אחד מסוגי העסקים:


שלבים בהקמת עסק:

1.      שלב התכנון – שלב זה עשוי להימשך מארבעה חודשים ועד שנה ויותר. זו תקופה שכל כולה הוצאות ללא כל הכנסות. היזם או מי מטעמו צריכים להתפרנס גם בתקופה זו. בנוסף יש עלויות תכנון כמו בניית תוכנית עסקית, ייעוץ עסקי, מתווכים למציאת לוקיישן, עורכי דין  להכנת חוזים והסכמים. מתכננים, מודדים, מעצבים, ממתגים. בשלב זה תצטרכו לשכור יועצים. לעיתים יועץ רישוי שילווה אתכם בקבלת רישיון עסק. היועץ יכין ויערוך את הבקשה לרישיון, הגשת הבקשה וטיפול בכל המסמכים והאישורים. לעיתים יהיה צורך ביועץ נגישות שייעץ איך להנגיש את המבנה, התשתיות והסביבה לעוברי אורח וללקוחות על פי החוקים והתקנות. יתכן ויש צורך ביועץ בטיחות, שכירתו של יועץ זה נדרשת לפי החוק בעסקים מורכבים או בעסקים שגודלם מעל 500 מ"ר. אלו רק חלק משלבי התכנון שכאמור ישתנו מעסק לעסק אך חשוב לקחת אותם בחשבון כאשר מחשבים את עלות הקמת העסק.

 

2.      שלב ההקמה – גם שלב זה הוא שלב שבו יש הוצאות ותשלומים כספיים רבים, אך עדין אין כל הכנסות. משך השלב משתנה מעסק לעסק אך גם בעסקים קטנים מאוד של יזם שאינו דורש מבנה חיצוני (עובד מהבית), התקופה עשויה להיות לכל הפחות שלושה חודשים. כך שחלק מחישוב הקמת העסק יהיה פרנסתו של היזם בתקופה זו. הוצאות  נוספות שיש לקחת בחשבון הן כאלו שתלויות בסוג העסק: התאמת מבנה, שיפוצים, הכנת תיק עבודות, פיילוט, בניית אתר אינטרנט אחרי שכבר השקעתם כסף רב בפתיחת העסק, אתם צריכים לשלם אגרות והיטלים. חלקם שנתיים וחלקם חודשיים וכן תשלום עבור כל תשתית אחרת הנדרשת לפתיחת העסק.

 

3.      פתיחת העסק - בשלב זה התשתיות כולן מוכנות לפתיחת העסק. זה השלב שבו פותחים את העסק אל מול הרשויות.

לעסקים שמוכרים מוצר, זהו השלב של קניית חומרי הגלם, המלאי, הכנת המוצר המוגמר ושלב הבחינה, ניסוי, הרצה שמאפשר לבחון האם העסק מוכן לתפעול אל מול הלקוחות. בשלב זה יתחיל שלב הכשרת העובדים, תיקוני התנהלות ייצור ודיוק. כאשר כל אלו הושלמו, תתחיל הפעילות של תוכנית השיווק. על מנת להגיע לקהל היעד הרלוונטי יהיה על בעל העסק לשווק את המוצרים או את השירותים. להציע ללקוח את המוצר או השירות. כמו שבוודאי שמתם לב, גם שלב זה הוא שלב של הוצאות ללא הכנסות.

 

לפני שנמשיך לשלבים הבאים, בבואכם לחשב את עלות הקמת העסק שימו לב כי עד כה, לאורך כל תקופת התכנון ההקמה והפתיחה, אין כל הכנסה! כול אלו הן תקופות של הוצאות ללא הכנסות. יזמים רבים, כאשר הם מתכננים את עלות הקמת העסק, לא לוקחים בחשבון את משך הזמן ולא נערכם לאופן שבו הם עצמם, יתפרנסו ויפרנסו את משפחתם בתקופה זו. הפרנסה של היזם היא 'הדלק' שיאפשר את פתיחתו של העסק. זכור כי העסק אמור לשרת אותך ולא אתה את העסק. ולכן חשוב מאוד לוודא כי יש לך מקורות פרנסה למשך כל תקופת הקמת העסק. תקופה שעשויה להמשך מארבעה חודשים ועד שנה ולפעמים יותר מכך.

 

4.      תקופה ההפסד הצפוי – כשמו כן הוא. עם פתיחת העסק צפויים לכל בעל עסק מספר חודשים של הפסד כספי. ההפסד הוא צפוי ואפשר וצריך ליערך לכך. ההפסד נובע מכך שעם פתיחת העסק ותחילת המהלכים השיווקיים, התגובה של השוק ושל קהל היעד, אינה תגובה מידית.

כאשר לקוח נחשף למוצר או שירות שמעניינים אותו קורה תהליך מרגע החשיפה ועד רגע הקניה:

·         מודעות – זהו שלב שבו הלקוח הפוטנציאלי, זה בעל מאפייני קהל היעד, נחפש לראשונה למוצר, עכשיו הוא יודע שיש כזה אבל שלב זה מתרחש אצל הלקוח בראש ועדין לא גורם לפעולה.

·         ליד – כאשר הלקוח מעוניין בברור פרטים. זה אינו שלב שבו הלקוח קונה את המוצר או השירות אבל זה שלב חשוב מאוד כיוון שמכאן כבר יש תקשורת ישירה אל מול הלקוח.

·         מכירה – רק בשלב זה יהיה המוכן לקנות ולשלם על המוצר או השירות.


התהליך שמוצג כאן מסביר מדוע צפוי הפסד בחודשי הפעילות הראשונים.

לוקח זמן מרגע שפתחת את העסק ועד הרגע שבו יש לך מספיק לקוחות משלמים שההכנסות יוכלו לשלם את הוצאות העסק. סכום ההפסד הצפוי להצטבר החל ממועד פתיחת העסק ועד המועד שבו יגיע לנקודת האיזון.


נקודת איזון היא השלב שבו העסק שלכם מכניס סכום מסוים של כסף ששווה לסכום ההוצאות שלכם וכך אתם עומדים העסק מאוזן. עדין ללא רווח אך יכול לשלם את כל ההוצאות.


כל שקל מתחת יגרום לכם לגירעון וכל שקל מעל יביא אתכם לרווח. לכן אנחנו מסתכלים על סכום ההפסד שצפוי להצטבר מהרגע שבו פתחתם את העסק ועד לרגע שבו הגעתם לנקודת האיזון, שהיא הרגע שבו הכנסתם מספיק כסף שמכסה לכם את כל ההוצאות בעסק. צריך להסתכל על טווח הזמן המוערך שייקח לכם להגיע לרמת ההכנסות שמכסה את ההוצאות שבחרתם להוציא מלכתחילה ולהכניס גם את הגירעון כחלק מסכום ההקמה שנדרש כדי לפתוח את העסק החדש.


5.      רזרבה פיננסית - הרזרבה הפיננסית שיש לשריין למקרים שבהם התוצאות יהיו פחות טובות ביחס לתכנון.

רזרבה פיננסית משמשת גם כפתרון למצבים בלתי צפויים וכאלו, נוכחנו בשנים האחרונות ( מלחמה, קורונה) עשויים לצוץ. יכול להיות שתכננתם תוך שלושה חודשים להגיע לנקודת האיזון ובפועל זה קרה תוך ארבעה חודשים, זה אומר שנוצר לכם גירעון שאתם חייבים לכסות ואם אתם לא תיקחו את זה בחשבון מלכתחילה יש מצב שתיקלעו לבעיות תזרים ויסגרו לכם את העסק עוד לפני שצלחתם אפילו את השנה הראשונה. זה קורה להמון עסקים שלא לוקחים רזרבה פיננסית. חישוב הרזרבה הפיננסית המומלץ: עלויות קבועות X 4 חודשי תפעול.

 

כאשר תחברו את הסכומים מכל הסעיפים תגיעו למספר שדרוש לכם כדי לפתוח את העסק שלכם. זה מה שאתם צריכים לגייס או להוציא בשביל להקים את העסק שלכם. כל סעיף חסר מגדיל את הסיכון. ערכו, בדקו ושימו לב לכל סעיף וסעיף.


צריכים עזרה? 0524333090

עם ניסיון של למעלה מ 25 שנה כיועצת עסקית, מאות בעלי עסקים ויזמים עם רעיונות ומיזמים. כאלו שצמחו, הרוויחו וגדלו וכאלו שנמצאו כלא כדאיים. כולם נבחנו לעמוק, בהתאמה לבעל העסק, לכל אחד ואחד נבנתה תוכנית עבודה מדויקת עם מטרות ברורות, שמאפשרות בצורה שקופה לראות את הדרך, לאמץ את שיטות העבודה להצליח.

 

 

 

 

 

 

Comments


bottom of page