מתי כדאי לעסק קטן לצמוח ולהתרחב ומתי עדיף לו להישאר קטן וריווחי?

השאיפה הטבעית של כולנו היא לצמוח, לגדול, להתרחב - ולעשות יותר כסף. בעלי עסקים חולמים להצליח במקום שאחרים נכשלו, למנף הצלחות, לפתוח סניפים ולנצח בנוקאאוט את המתחרים. במפתיע, לפעמים עדיף לעסק קטן להשאר בממדים שלו ולא לקפוץ מעל הפופיק.
לעסק יש מטרה אחת והיא - להרוויח, וזה לא משהו שתמיד מגיע מהתרחבות. גדילה יכולה להיות אמצעי לרווח אבל לא תמיד ולא בהכרח.
המטרה של עסק היא לא לגדול, למרות שיש מנהלים ישראלים שממהרים להתרחב, לפתוח עוד משרדים, סניפים, ערוצים...ולא בודקים מראש מה יקרה עם העלויות הנוספות. יש עסקים שצמחו משני עובדים לשלושים, המנהל צריך לשלם משכורות לעובדים, ופתאום הוא מרוויח פחות מהעובד הבכיר אצלו, בעוד שאם היה נשאר עם עסק מצומצם היה ממקסם את ההכנסה נטו.
מרוויח פחות ועובד יותר – מטפל הקים קלינקה עם מטפלים טיפולים נוספים – העלויות גדלו והמטפל מתעסק בניהול אדמיסטרטיבי של המקום, ניהול השיווק ועוד ומטפל הרבה פחות.
לפני שאתם נכנסים לדיכאון, כדאי לדעת שיש פעולות המבטיחות שהעסק ישמור על יציבות לאורך זמן.
עסק שנפתח עולה, מתיישר ומתחיל לרדת באיזשהו שלב.
שאלת המפתח היא כמה אתה רוצה להרוויח? זו שורת המחץ שמסדרת את כל החשיבה, כי אם אתה רוצה להרוויח פי עשרה אתה לא יכול להשאר עסק קטן. קשה לשמור על עסק קטן שיישאר על אותה נקודה לאורך זמן.
היזם צריך לשאול את עצמו האם הוא עובד או שעובדים בשבילו והוא פנוי לדברים אחרים, האם זה עסק מקומי או גלובלי, בינלאומי או ארצי, האם הוא מסתפק במוצרים שלו או רוצה עוד, האם הלקוחות שלו מספקים אותו
הרחבה זו נקודה קריטית בחייו של עסק. אם זה מצליח אז הכל טוב, אבל אם לא אין מצב שאתה חוזר למה שהיית קודם.
מכולת שרוצה להיות סופרמרקט והתרחבה והסתבכה לא חוזרת להיות מכולת, אלא מסתבכת בחובות ונסגרת. התרחבות חייבת להיות מבוקרת פיננסית אחרת המחיר כבד מאוד, זה מדרדר אותך.
כשאתה רוצה להרוויח יותר אתה חייב להגדיל תשתיות על פי מדדים הגיוניים ולא סתם בתחושה ששוק הלקוחות צומח או שהמוצר שלך נעשה חיוני. אתה עושה חשבון אם אתה יכול לספק את הביקוש ואם הרווח יגדל.
רק 40% מהעסקים הקטנים מחזיקים מעמד יותר משלוש שנים - השנים הקריטיות ביותר להתפתחותו של עסק, כך שיוכל לעמוד על הרגליים. שיעורי ההישרדות של עסקים קטנים ובינוניים בישראל בחמש השנים האחרונות לפעילותם נמוכים למדי בהשוואה לשיעורי ההישרדות של כלל העסקים במשק הישראלי. כ- 71% מהעסקים הקטנים והבינוניים בישראל מצליחים לשרוד בשנה הראשונה לפעילותם, בסוף השנה השניה שורדים כ- 58% ובסוף השנה השלישית כ- 47%. לסוף השנה הרביעית מגיעים 38% מהעסקים ובתום חמש שנים שורדים 30% מאלה שלא נשרו בדרך.
אז מה עושים? בונים תכנית פיננסית נכונה ולא לצמוח לפני שנכנס עוד כסף.
צריך עזרה? 052.4.333.090