מן העיתונות
?אז מהן הטעויות העיקריות וכיצד ניתן למנוע אותן
זו אינה מתיימרת להיות הרשימה המלאה, אך מבחינה של מאות אלפי עסקים שנסגרו בשנים האחרונות, נאספו נתונים שמעידים על טעויות חוזרות. מהן המלכודות? פנינו למרצים וליועצים , ביררנו עם בעלי מקצוע מתחומים שונים, מהן הטעויות שמובילות לסגירה, כדי לקבל תמונת מצב מקיפה ועצות ליזם המתחיל.
את בחופשת לידה? זהו התזמון הגרוע ביותר להקמת עסק
הטעות: בחירה בתזמון גרוע להקמת העסק וללא הון ראשוני
מה הסיבה? "את בחופשת לידה ורוצה להיות עצמאית? זו התקופה הכי גרועה להקמת עסק", אומרת יעל קפלן, מרצה בתחום היזמות וניהול עסקי. "אין לכם הון ראשוני ואתם בונים על כך שההכנסות יכסו את הוצאות ההקמה? טעות. מוטב לחסוך כסף לפני ולא להיכנס לתסבוכת כלכלית שלא תוכלו לצאת ממנה. הסכומים של הקמת העסק לא יצוצו לכם 'על הדרך', אלא צריך לגייס אותם מראש. בתקופת ההקמה שנמשכת 6-7 חודשים לפחות, תצטרכו כסף לא רק להקמה, אלא גם למחייה. סכום שאם לא תכניסו לחשבון העו"ש שלכם, לא תוכלו להתקיים והמינוס בחשבון יגדל. גם נותן שירות שעובד מהבית, ואין לו כביכול כמעט הוצאות, ימצא את עצמו מוציא כ-60 אלף שקל לפחות רק על חודשי ההקמה, שבהם יהיה לו 'אובדן הכנסה'. את השכר שלא תקבלו במהלך חודשי הקמה כשכירים, חשוב לחשב מראש כחלק מעלויות ההקמה ולהיערך לו מראש. עבור עסקים רבים סכום ההקמה הוא 'להיות או לחדול' מבחינת העסק".
מה כדאי לעשות? קפלן: "חשוב להבין שפתיחת עסק היא לא דבר כזה רומנטי כמו שנדמה לכם בפנטזיות, ולהכין את כל הכסף הדרוש להקמה מראש. יש לבחור בתזמון שבו אתם גם פנויים להקמה וגם בעלי הון עצמי התחלתי. אין עסק שלא עולה להקים אותו. הקמת עסק אינה פתרון למשבר כלכלי, אלא פרויקט שדורש השקעה רבה. אי אפשר להקים עסק ב-10 אלף שקל. גם לא עסק קטן שמעניק שירותים ומתנהל מהבית. חשוב לעשות בדיקת כדאיות ולברר מה תקציב ההקמה הנדרש. אחרת, יהיה צורך בלקיחת הלוואה, שרק תגדיל את המעמסה הכלכלית, עד כדי כך שהיא יכולה להפוך לגיבנת גדולה מדי. גם אם תרצו לקחת הלוואה, הרי שתידרשו לסכום ראשוני של לפחות 30 אחוז מעלות הקמת העסק, כדי לקבל את המימון".
הטעות: לפתוח עסק עם שותף לא מתאימים
שותפות שמצליחה היא כזו שבה כל אחד מהשותפים מביא לעסק כישורים שאין לאחר. "חלוקה בנטל תהיה רק כשכל אחד מהשותפים יושב על משבצת שונה", מסבירה קפלן. "ברגע שלשני השיתופים יש את אותם הכישורים, זה בזבוז משאבים. זה גם גורם לכך שכל החלטה תגרור דיון של שבוע. שותפות היא כמו חתונה. שניהם צריכים להיות בעלי חזון משותף, חלוקת תפקידים ברורה והיכולת לחלוק בנטל מבחינה כספית, נפשית ותפעולית".
מה עושים? "בוחרים בשותף שיש לו את המיומנויות שלכם חסרות", מציעה קפלן. "אם אתם טובים עם אנשים אבל גרועים בכל הקשור להתנהלות כספית, כדאי שהשותף שלכם יהיה בעל יכולות ארגוניות, שמרגיש בנוח עם חוקים ונהלים, בעל משמעת עצמית גבוהה ושליטה בחשבונות ובירוקרטיה".
הטעות: להקים עסק ללא בידול
אם העסק שאתם מתכוונים להקים לא יוצר שום שינוי בשוק, אין לו שום ערך מוסף מבחינת מוצר, שירות, חדשנות או בידול – הסיכוי שלו להתרומם נמוך משמעותית. בידול יכול להיות גם קהל יעד. למשל, אם יש לכם מכון לקוסמטיקה בעיר שכבר מלאה במכונים כאלה, אבל אתם ממתגים אותו כמון קוסמטיקה לגברים בלבד, קהל היעד יכול להיות הבידול שלכם
מה עושים? קפלן: "זוהי אחת השאלות שהכי חשוב לענות עליהן בצורה ברורה לפני הקמת העסק, והיא קריטית להישרדותו לאורך זמן. מבחינה זו, לספק שירות טוב ללקוח זה לא בידול. כיום זהו תנאי סף, ומעבר לכך, לרוב זה דבר שהלקוח יתוודע אליו רק לאחר שכבר יקבל מכם שירות, וזה לא מספיק בשביל לגייס לקוחות חדשים, שתצהירו על עצמכם כנותני שירות טובים. בידול יכול להיות שימוש בחומרי גלם מסוימים. לא כדאי לבסס בידול על טרנד, שכן טרנדים מתחלפים. בייחוד אם אתם לא מכוונים לעסק זמני. נמל אשדוד מלא בקונטיינרים של ספינרים (צעצוע לילדים). ברגע שנגמר הטרנד, העסק מחוסל. אם העסק לא מחולל שינוי, לא כדאי להקים אותו"..