יועץ עסקי מומלץ
מתי צריך ייעוץ עסקי ואיך לבחור יועץ עסקי מומלץ?
תפקידיו של יועץ עסקי
כנראה שגם בעל העסק הכי מוצלח ומשופשף יתקשה ''לכסות'' את כל הפרמטרים הדרושים על מנת להפוך את העסק שלו למצליח. כך למשל נדרשת לא פעם התעסקות בירוקרטית, בניית תהליכים מתוכננים, פתרון בעיות, מילוי פקודות המס ועוד. על כן לא פעם נדחקים לשוליים דרישות מינימליות כמו ניהול אסטרטגי או פיננסי נכון של העסק, בין אם מדובר בהתנהלות אשראי בריאה אל מול הבנקים ועד אל עבודה נכונה אל מול הספקים, בתהליכי גבייה ואפילו בשיווק ופרסום העסק.
פרמטרים אלו ועוד פרמטרים נוספים ידרשו לא פעם התערבות של יועץ עסקי מנוסה ומומלץ, על מנת שיוכל להאיר על אותם אזורים שנשכחו עם הקמת העסק או עם התפעול היומיומי שלו. אז אם תסכים שאף אחד לא יכול להיות מומחה בהכל, נוכל להמשיך? הקמת עסק מצליח וניהול עסק רווחי, דורשים תחומי מומחיות שונים ורבים. יועץ עסקי טוב, ילמד אותך את התחומים השונים, ילווה אותך בהטמעת המהלכים ויוודא שאתה יכולה לחזור על הפעולות לצורך ההצלחה העסקית.
מתי יש צורך בייעוץ עסקי?
· הקמת עסק – זהו שלב קריטי שמשפיע באופן ישיר על ההצלחה העתידית של העסק. בשלב זה נבנים היסודות העסקיים, נבחרות ההגדרות, נבנה המודל העסקי. בשלב זה נדרש ידע אסטרטגי, פיננסי, תפעולי, שיווקי, ידע בתחום המימון ומקורות מימון ועוד.
· פיתוח עסקי – לאחר שהעסק הגיע לנקודת האיזון ונמצא במצב רווח, על מנת לשמור על יציבות העסק, נדרשת תוכנית פיתוח עסקי, אסטרטגיה עסקית, פיתוח מוצרים /פיתוח שירותים, נדרשת הכרת השוק, ידע בפיננסים, ראיה מרחבית ועוד.
· משבר בעסק – לעיתים העסק עשוי להגיע למשבר. אם בשל סיבות פנימיות התלויות בעסק עצמו או בין אם מדובר במשבר חיצוני. השוק, המתחרים קהלי היעד.. בשלב זה נדרשת מומחיות מידית ומהירה שמאפשרת לבנות תוכנית ליציאה מהמשבר שתישען על פתרונות פיננסים, תפעוליים ושיווקיים.
איך בוחרים יועץ עסקי?
כאשר אנו נחפש אחר יועץ עסקי מומלץ, חשוב לדעת כי הפרמטרים עבור בחירת איש מקצוע כזה יהיו לא פחות חשובים. ראשית כל חשוב לוודא כי היועץ העסקי אכן מגיע מהתחום או לכל הפחות עם ניסיון בתחום הרלוונטי אלינו, בין אם אנו בעלים של רשת בתי קפה ועד אל חברת הייטק בהקמה. כל אלו ידרשו הכרות עם תחומים רלוונטיים לעסק שלנו, בין אם ברגולציה של מוצרים מיובאים לשם דוגמא ועד להכרות עם ענייני מיסוי, אסטרטגיה שיווקית ועוד. הכרות עם תחומים אלו יאפשרו לנו להתנהל הרבה יותר נכון, החל מהתנהלות אל מול גורמים בירוקרטיים ועד אל הטבות מס.
בחירה של יועץ עסקי הינה בחירה כמעט אינטימית. ראשית כי אנו חושפים איש ''זר'' אל לב הנתונים שלנו, בין אם מדובר בחתך מכירות, ביכולת הכנסה ועד אל ניהול העובדים ואופי הספקים שלנו. על כן חשוב לבחור יועץ עסקי בעל אמינות מקצועית וכמובן המלצות של בעלי עסקים אחרים. בנוסף אל נקודה זו חשוב לשכור יועץ עסקי המשלב לא רק ידע תאורתי או השכלה פורמלית, אלא גם ניסיון מעשי ובלתי פורמלי בשטח.
האם אתם מעדיפים לקבל דעה או עצה? ומה ההבדל ביניהם?
דעה זה כשמישהו אומר לנו מה הוא חושב על עניין כלשהו. עצה זה כשמישהו אומר לנו מה כדאי לעשות על סמך הניסיון והידע שלו באותו עניין. אז מה אתם מעדיפים?
אדם עם דעה ייתן לך מפה ויגיד לך מה לחשוב. אדם עם עצה ייתן לך מצפן ויעזור לך לבחור לאן לצעוד.
אם האדם שפנית אליו, פותח ב- ׳תשאל את עצמך שאלה...׳ יש סיכוי שיש לו עצה לתת לך. אם הוא מדבר על התוצאה ׳זה לא יצליח׳, הוא כנראה מביע את דעתו. אם הוא מדבר על התהליך ׳תשמור אנרגיות להמשך׳, כנראה שיש לו עצה לתת לך.
בחן את עצמך, האם אתה צריך יועץ עסקי?
· ' מרגיש שאתה נמצא בצומת דרכם ' - אחד הביטויים שנשמעים אין סוף בניהול עסקי 'צומת דרכים' מה זה בכלל? אז בואו נקרא לילד בשמו, צומת דרכים יכול להיות מצב של הפסד כספי, משבר עולמי, מחסור בעובדים, זמן לפיתוח עסקי, לסגור, להכניס שותף, לגייס השקעה, לעזוב? להמשיך?....הגעתם לצומת דרכים, מה אתם כמנהלים/ בעלי עסק אמורים לעשות מכאן? זה הזמן לפנות ליועץ עסקי מומלץ.
· כמי שעומד בראש העסק יש לכם אחריות עצומה להובלת העסק להצלחה ולהבטחת יציבותו. לכך מצטרפת תחושות הלחץ, הבדידות והחרדה שנובעת מהרצון להצליח. אז קודם כל קח נשימה עמוקה, יש כלים לבחון, לבחור ולהחליט. אבל יש כל כך הרבה ללמוד ואין תמיד את מי לשאול ועם מי להתייעץ. זה הזמן לפנות ליועץ עסקי מומלץ.
· בארגונים ועסקים גדולים ישנו צוות שלם ואנשי מקצוע ששותפים להתלבטויות, מונעים את הבדידות שבקבלת החלטות, גם בעסקים קטנים ובינונים חשוב לחשוב ביחד, לשתף וזה אפשרי .אז אם אתה מרגיש לבד בתהליך זה הזמן לפנות ליועץ עסקי מומלץ.
· קיבלת תפקיד ניהולי חדש בעסק - בעלי עסקים או מנהלים בכירים, מצפים שתהיו מקצועיים בתחום הפעילות של הארגון, שתנהלו את העובדים, שתעמדו בלוחות זמנים, שתהיו שירותים, שתעמדו ביעדים.... אז כן מנהלים טובים הם אלו שיש בידם את השילוב של הידע המקצועי הידע הניהולי, תוך שילוב התכונות הבין אישיות כאלו שיביאו את החוזקות שלכם לידי ביטוי. אבל מנהל טוב באמת הוא זה שיודע לנהל מערכות יחסים. עסקים הם יחסים - יחסים עם העובדים שלכם, עם הלקוחות שלכם, עם הספקים...
אך איך מתחילים? זה הזמן לפנות ליועץ עסקי מומלץ.
להיות טוב בהכל זה בלתי אפשרי. אבל בהחלט אפשרי ללמוד ולאמץ כלים נכונים.
· אתה מרגיש שהגיע הזמן להתאים את העסק למידותך - זה הזמן לפנות ליועץ עסקי מומלץ.
כך שתוכל לאפשר לעצמך גם ניהול עסק וגם חיים פרטיים - מה הטעם להחזיק עסק אם אתה לא יכול לקטוף את הפירות? אני מאמינה שאף אחד לא צריך לעבוד בעסק 24|7. זה מתחיל בתפיסה של 'העסק הוא אני'. העסק הוא לא אתה, יש לך עסק והוא צריך לאפשר לך לעסוק בתחום שאתה נהנה ממנו עם אנשים שנעים לך איתם, שיתגמל אותך כלכלית ויאפשר לך להביא ערך לעולם. הסתכלות של העסק שהוא " אני", היא מקור לצרות, להלקאה עצמית ועוד מחלות. בניית עסק יציב לטווח ארוך מחייבת הסתכלות על כל הפעילות העסק ולא על העסק כמהות הכל.
· אתם מרגישים שהכל סוגר עליכם? לא יודעים באיזה דרך לבחור ואלו החלטות לקבל? העומס המנטאלי משפיע על העבודה, על החיים הפרטיים. אתם זקוקים לאיש מקצוע שאינו בא מהעסק ואינו קשור אליו רגשית כזה שידע לתת לכם את הכלים, הידע וההכוונה המקצועית הנכונה להבראת העסק. אז לפני שאתם עושים צעד שיכול לקבע את עתיד העסק - אני מזמינה אתכם לדבר איתי. זה הזמן לפנות ליועץ עסקי מומלץ.
· החלטת שהגיע הזמן לנהל את העסק במקום שהעסק ינהל אותך. צריך לוודא שאתה יודע מה נקודת האיזון בעסק, שהעסק יודע ליצר מספיק הכנסות כדי לשלם את כל ההוצאות הקבועות, כל ההוצאות המשתנות ולייצר רווח. שהלקוחות יודעים בדיוק מה ניתן לקנות ממך ומה יצא להם מכך שיקנו ממך. כמה לקוחות אתה צריך ביום? בשבוע? בשנה? מי הוא קהל היעד שלך ואיך מגיעים אליו ואיך לעזאזל מספיקים לעשות הכל? עכשיו בדיוק הזמן לעשות סדר. ללמוד ולאמץ כלי ניהול עסקיים להצליח ולהרוויח. זה הזמן לפנות ליועץ עסקי מומלץ.
מה עושה היועץ העסקי?
הליך של ייעוץ עסקי יתחיל, תמיד, בניתוח מצב העסק. ניתוח עומק שמתייחס לנתונים פיננסיים, מערך תפעול, מערך שיווק, כוח אדם, שירות לקוחות, ספקים ועוד, השלב הבא יהיה התייחסות לשוק. למתחרים, ללקוחות למצב ולתחזיות.
את התובנות, בסופו של תהליך, יצטרך בעל העסק לבצע בפועל, לכן חשוב מאוד שבעל העסק, יבין ויבחר בתהליכים המתאימים לו, כאלו שאותם יוכל ליישם.
הליך הייעוץ העסקי יכול להיות נקודתי עד חד פעמי. כאשר יש נושא אחד ספציפי שצריך לתת לו מענה ויש צורך ב'עין חיצונית מקצועית'.
ייעוץ לבניית כלים ותהליכים, כאשר היועץ בוחן, ביחד עם בעל העסק, אילו כלים נדרשים, בונה אותם עבור בעל העסק, מטמיע ומלמד את בעל העסק להשתמש בכלים לצורך ההצלחה עסקית.
ייעוץ וליווי עסקי מקיף, ניתוח תקופתי של מצב העסק, בחינת והכנסת כלים ניהוליים, הטמעת שינויים בתוך העסק, בקרה רציפה ושינויים בהתאם, זהו תהליך ייעוץ הכולל גם ליווי שבו היועץ העסקי בוחן את האופן שבו מטמיעים את הכלים בעסק, בוחן את ההישגים ומנחה את בעל העסק.
לפעמים, נדמה לנו, כבעלי עסקים, שאף אחד מבחוץ לא יכול להבין או לבחון את לשפר. כי מה בסך הכל צריך לדעת בעל עסק?
לדאוג למוצר טוב, לתמחר נכון, בידול מובהק, לנהל תקציב, לדאוג לשירות לקוחות, לשווק, לעבוד עם ספקים, לנהל כוח אדם, לנהל תזרים מזומנים, לעמוד בלוחות זמנים, לשמר לקוחות קיימים, להביא לקוחות חדשים, לבקר את ביצועי העסק ובסוף היום.... להרוויח. ללמוד איך לעשות זאת ו....להרוויח. לשפר את השיגי העסק ו...להרוויח. להקים עסק מצליח לטווח הארוך.
יעל קפלן, יועצת עסקית עם ניסיון של למעלה מ 25 שנה, מאות בעלי עסקים ויזמים עם רעיונות ומיזמים. כאלו שצמחו, הרוויחו וגדלו וכאלו שנמצאו כלא כדאיים.
כולם נבחנו לעמוק, בהתאמה לבעל העסק, לכל אחד ואחד נבנתה תוכנית עבודה מדויקת עם מטרות ברורות, שמאפשרות בצורה שקופה לראות את הדרך, לאמץ את שיטות העבודה להצליח.
צריכים עזרה? 052-433-3090
Comments