top of page

האם כל עסק קטן צריך אסטרטגיה עסקית?




כן, כל עסק, גם אם הוא קטן, צריך אסטרטגיה עסקית. או אולי דווקא משום שהוא קטן הוא צריך אסטרטגיה עסקית.

אשתף אתכם שבמהלך השנים בהם אני מלווה עסקים קטנים, מצאתי כי עסקים שלהם יש אסטרטגיה עסקית והם פועלים על פי האסטרטגיה הם עסקים רווחים יותר.


אסטרטגיה עסקית היא תכנון מתודולוגי שמטרתו להגיע למטרות העסק לצמוח בסביבה העסקית התחרותית והדינמית.

בגלל האתגרים וההזדמנויות הייחודיים של עסקים קטנים, אסטרטגיה עסקית היא כלי חיוני להצלחתם ולצמיחתם. אם תחשבו על ניהול העסק שלך כמו על מסע, אז אסטרטגיה עסקית היא המפתח שתדריך אותך לכיוונים הנכונים ותסייע לך לעבור את השטחים הקשים. היא לא רק דרך להגיע ליעדים, היא השותף האמין שילווה אותך בכל צעד, יסייע לך לזהות את האתגרים ולמצוא דרכים ייחודיות להתמודד איתם.


אסטרטגיה עסקית היא כמו פרוטוקול של נסיעה, ממנו נייצר את המפה. אז נכון שהיום כשאת יוצאים לנסיעה אתם נכנסים ל waze אפילו בדרכים שאתם מכירים היטב אבל מישהו היה צריך להכניס את כל השבילים והדרכים כדי שאתם תגיעו אל היעד. כשאתה יושב לתכנן, אתה מסתכל על המפה מבין אילו יעדים יש לך, ואילו אתגרים עשויים להתערער בדרך. זה לא רק מושגים תיאורטיים אלא הכנה ממוקדת להתמודדות עם המציאות והשוק.


איך זה בא לידי ביטוי בשימוש יומיומי? שאל את עצמך - איך אני מתכוון להגיע ליעד? האם יש נתיבים נוספים שאני יכול לנסוע? האם יש כלי ניהול חדשים שיכולים לעזור לי להגיע יותר מהר או לחסוך אנרגיה ומשאבים? כמו ברכיבה על אופניים, גם בעסק יש גם תקופות בהם יש לדחוף יותר והמאמץ גדול יותר.


בעוד אסטרטגיה יכולה להרגיש כמו עוד משימה עסקית יבשה ומטרידה בשלל מטלות העסק הקטן, בעצם האסטרטגיה מנווטת אל סוף המסע שלך (הזמני). הגעת אל היעד עכשיו נבחר ביעד חדש ונבנה אסטרטגיה חדשה.


הנה כמה סיבות לכך שבעל עסק צריך אסטרטגיה עסקית:

1. הכוונה למטרות ויעדים: אסטרטגיה עסקית מסייעת להגדיר את מטרות העסק ואיך להשיגם. היא מאפשרת לבעלי עסק לכוון את משאבי העסק למטרות חשובות ולהתמקד בהן.

 

2. משאבים מוגבלים: העסק הקטן פועל עם פחות משאבים מאשר בארגונים גדולים. פחות כסף, פחות ידיים עובדות אבל הרבה מאוד מטלות. לכן יש צורך בתכנון יעיל ובאסטרטגיה כדי למקסם את השימוש במצרכים הקיימים.

 

3. ניהול יעיל של משאבים: אסטרטגיה מסייעת להקטין פגיעות באי-יעילות ולנהל את המשאבים בצורה הטובה ביותר. היא מסייעת לבעלי עסק להחליט כיצד להתנהל עם המשאבים הקיימים באמצעות ניהול כלכלי ואדמיניסטרטיבי יעיל.

 

4. התמודדות עם שינויים בשוק: השוק והסביבה העסקית נדרשים לשינויים מתמידים. אסטרטגיה עסקית מאפשרת לעסק להתמודד עם שינויים ביכולת התאמה וגמישות.

 

5. בניית מותג וקהל יעד: אסטרטגיה עסקית יכולה לסייע בבניית וחיזוק המותג העסקי, לעזור בבניית מוניטין טוב ויציב לטווח הארוך ובכך להבטיח קהל שמעריך את המוצר או השירות כך שיחזור וירכוש וימליץ לאחרים.


6. חדשנות: אסטרטגיה יכולה לסייע לעסק להבין איזו חדשנות ניתן להכניס לעסק. בין אם רעיונות חדשים או תהליכי העבודה, ובכך להגדיל את יכולתו להתמודד עם אתגרים חדשים להתקדם ולהתפס אל מול הלקוח כעסק מקצועי יותר.

 

7. הזדמנויות עסקיות: הזדמנות הופכת להזדמנות עסקית טובה, רק כאשר בעל העסק ערוך לכך. כאלו יכולות להופיע בכל שלב בחיי העסק. אסטרטגיה עסקית יכולה לסייע לעסק לזהות את ההזדמנויות הטובות ביותר ולתכנן איך לנצל אותן.

 

8. עזרה בהתמודדות עם אתגרים ומשברים: תחושת חוסר הוודאות היא תחושה שמלווה לא מעט בעלי עסקים, על אחת כמה וכמה בימים אלו. אסטרטגיה עסקית נכונה, תשמש ככלי לקבלת החלטות ולהתמודדות עם האתגרים, החלטות חשובות כמו ניהול סיכונים, ניהול נכון יותר של המשאבים ופיתוח דרכים ייחודיות להצלחה.

 

כל עסק, בין אם הוא קטן או גדול, יש לו יתרונות ואתגרים ייחודיים. אסטרטגיה עסקית מאפשרת לעסק לתכנן ולהתמודד בצורה מדויקת ומתואמת.

 

שלבים לבניית אסטרטגיה עסקית:

  • ניתוח סביבתי: התחל בלנתח את הסביבה העסקית והשוק שבו אתה פועל. זה כולל להבין את התחרות, את הצרכים של הלקוחות, ואת המגמות בתעשייה.

  • קביעת מטרות: הגדר את מטרות העסק – מהם היעדים שברצונך להשיג. המטרות הללו צריכות להיות ספציפיות, מדידות, יעילות, רלוונטיות ובזמן (SMART).

  • זיהוי יתרונות וחסרונות: בחן את יתרונותיך התחרותיים ואת החסרונות אל מול המתחרים. כיצד אתה יכול להשתמש ביתרונות כדי להבטיח יתרון תחרותי, ואיך להתמודד עם החסרונות.

  • הגדרת אופן פעולה: החלט על האופן בו תפעיל את העסק ותספק את המוצרים או השירותים. זה יכול לכלול את המודל העסקי, שיטות השיווק, ניהול התהליכים ועוד.

  • שיווק: בנה תוכניות שיווק, כזו שתתאים בדיוק מירבי לקהל או קהלי היעד שלך. קבע תקציבים, בחר את המדיה המתאימה ובנה לוחות זמנים לביצוע.

  • תוכנית עבודה: פרט אילו צעדים יובילו להשגת המטרות שלך. זה יכול לכלול מספר תכניות עם משימות, מקורות מימון, וזמני יישום.

  • בקרה: פעל על פי האסטרטגיה, קבע נקודות בקרה כדי לשפר ולדייק. אסטרטגיה עסקית היא כלי דינמי שצריך להיבדק ולכוון באופן תדיר.


כיצד עושים בקרה על האסטרטגיה העסקית?

בקרה על האסטרטגיה העסקית היא חשובה להבטיח שהמערכת פועלת כצפוי ושהעסק בדרך אל הגשמת מטרותיו.


הנה מספר שלבים שיכולים לסייע לך בביצוע בקרה על אסטרטגיה העסקית שלך: 

1. הצג את האסטרטגיה: דאג לוודא שהשותפים והעובדים או הצוות המרכזי, מבין ומכיר את האסטרטגיה. ההצגה הברורה של המטרות והדרכים להשגתן ייצרו מסגרת משותפת לקביעת מדדי הוצאתן לפועל.


2. קביעת מדדי ביצוע: הקפד על קביעת מדדי ביצוע שידרגו את התפקוד הכלכלי של העסק. זה יכול לכלול תוצאות פיננסיות, תזרים מזומנים, שווי המותג, ועוד.


3. התמקדות במפת דרכים: בדוק את מפת הדרכים שהוצגה באסטרטגיה. בדוק האם העסק פועל  כדי להביא למימוש האסטרטגיה. זה יכול לכלול בדיקה של הצעדים שתוכננו ואיך הם מתרחשים בפועל. בדוק את יכולת התמודדות העסק עם שינויים והתרחשויות במערכת. בדוק את היכולת להתאים ולהגיב למצבים השונים. 


4. זיהוי סיכונים: זהו הזמן לזהות ולהעריך סיכונים שעשויים להשפיע על ביצוע האסטרטגיה. נקוט בצעדים למניעת או להתמודד עם סיכונים אלו. עקוב אחרי הכנסות, הוצאות, ויציבות הכלכלית של העסק. הערך את השפעת הפעולות וההחלטות על ביצוע האסטרטגיה.

 

האם ניתן להעתיק אסטרטגיה מעסק אחר?

ניתן ללמוד מאסטרטגיות של עסקים אחרים, אך חשוב לזכות כל עסק ייחודי, ולכן האסטרטגיה שפעלה לעסק אחר לא בהכרח תתאים באופן מושלם לעסק שלך. על אחת כמה וכמה בעסק הקטן שבו העסק תלוי ברובו על היזם ובעל העסק וכיוון שכל אדם ואדם שונה כך גם כל עסק שונה. אם בכל זאת בחרת באסטרטגיה הדומה לזו של עסק אחר חשוב לדעת ולהבין אם וכיצד ניתן להתאים את האסטרטגיה לצרכי והתנאים הייחודיים של העסק שלך.


שים לב כי רק לך יש הבנה מדויקת של העסק שלך, של סביבת השוק ושל רצונות הלקוחות הם מרכיבים חשובים להבנת האסטרטגיה המתאימה לך. יש לקחת בחשבון את ההבדלים המיוחדים שבין העסקים ולהתאים את האסטרטגיה למציאות הייחודית של העסק שלך. בדוק האם האסטרטגיה המקורית משקפת עסק ותנאים שדומים לשלך. אם התנאים משתנים באופן דרסטי, יש צורך בהתאמות.


בקיצור, אף עסק אינו זהה לעסק אחר, ולכן יש לשקול את התנאים והפרמטרים הייחודיים של העסק שלך כאשר אתה לומד או משתמש באסטרטגיה של עסק אחר. ולפעמים צריך לשנות אסטרטגיה.


מתי צריך לשנות אסטרטגיה?

שינוי באסטרטגיה עסקית עשוי להיות נחוץ בכמה סיטואציות. הנה מספר מצבים בהם ייתכן שתרצה לשנות או להתאים את האסטרטגיה שלך: 


1. שינויים בסביבה חיצונית: כשיש שינויים חיצוניים שיכולים להשפיע על העסק שלך, כמו שינויים בשוק, תחרות חדשה, שינויים כלכליים, קורונה, ימי מלחמה ממושכים, וכדומה. במקרים כאלה, כנראה שיהיה צורך בשינוי או התאמת האסטרטגיה. במצבים אלו לעיתים יהיה צורך אפילו בשינוי עמוק יותר מו שינוי המוצר או השירות.


2. תוצאות שאינן עונות על הציפיות: אם התוצאות של העסק אינן עונות על הציפיות שלך או של המשקיעים, ייתכן שיש צורך לבדוק את האסטרטגיה ולראות האם יש צורך לשנות או לתקן כל חלק ממנה. כאשר  בשלב מדידת הביצועים תמצא מצב של  חוסר יעילות ייתכן שתרצה לבדוק את האסטרטגיה ולראות האם יש צורך לשנות  או לכל הפחות למצא דרך לשיפור.


3. התפתחויות טכנולוגיות: כאשר יש התפתחות טכנולוגית חדשה שיכולה להשפיע על העסק שלך או  ליצור הזדמנויות חדשות, ייתכן שיהיה כדאי לבחון שינוי אסטרטגיה.  

 

4. כאשר יש שינויי במותג או בשווי העסק: אם יש שינויים בתדמית המותג שלך או בשווי החברה לסוג המוצר או השירות שלך, ייתכן שיהיה צורך בשינוי האסטרטגיה כדי להתאים לדרישות החדשות.

 

בכל מקרה, השינוי באסטרטגיה עסקית צריך להתבצע בצורה מודעת ומסודרת, עם ניתוח עמוק של של מצב העסק, ושימוש בנתונים ומידע כדי להבטיח שהאסטרטגיה החדשה מותאמת היטב למציאות החדשה.

 

זכור, אסטרטגיה עסקית היא כלי שמטרתו להוביל את העסק להצלחה, והיא יכולה להיות בכל רמה של עסק - קטן או גדול אבל היא כלי חיוני בעסק.


אם כל זה נשמע לך קשה ואתה צריך עזרה אז כשתחליטו שהגיע הזמן,

עם ניסיון של למעלה מ 25 שנה, מאות בעלי עסקים ויזמים עם רעיונות ומיזמים. כאלו שצמחו, הרוויחו וגדלו וכאלו שנמצאו כלא כדאיים. כולם נבחנו לעמוק, בהתאמה לבעל העסק, לכל אחד ואחד נבנתה תוכנית עבודה מדויקת עם מטרות ברורות, שמאפשרות בצורה שקופה לראות את הדרך, לאמץ את שיטות העבודה להצליח.



צריכים עזרה? 052-433-3090

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page