top of page

עסק מצליח


עסק מצליח, איך עושים את זה?

כל בעל עסק רוצה להצליח. החדשות הטובות הן, שכל בעל עסק יכול להצליח!

עכשיו השאלה איך עושים את זה? מה הדרך להצלחה עסקית? האם יש דרך אחת או מספר דרכים? האם דרך מסוימת להצלחה עסקית מתאימה לכל סוגי העסקים?


כשמדברים על הצלחה כדאי לזכור שהצלחה היא דבר אינדיבידואלי, כל אחד מגדיר הצלחה בצורה אחרת. לאחד הצלחה היא לעשות מה שהוא אוהב, לשני הצלחה היא היכולת להרוויח המון ולמישהו אחר תחושת חופש או כל דגש אחר.


גם כשמדובר בהצלחה עסקית גם היא מאוד אינדיבידואלית, אך המשותף בצלחה לכל אינדיבידואל, לכל בעל עסק הוא שכדי להגיע לכל סוג של הצלחה יש צורך בעסק רווחי. לא ניתן יהיה להשיג השיגים של הצלחה אם העסק לא יהיה רווחי.

כאשר מגיעים ההישגים בעסק, גם הם יתפסו באופן שונה בכל עסק ועסק.


יש כאלו  שיראו בהישג רק מדרגה בדרך וישאפו ליותר ויש כאלו שישמחו ויסתפקו במקום שאליו הגיעו. אין מתכון מדויק להצלחה, יש אנשים שהצליחו להגיע להישגים יפים בצורה אחת ויש אנשים שהצליחו להגיע להישגים יפים בצורה אחרת.

ובכל זאת, בהחלט ישנם כמה עקרונות חשובים שאפשר לראות שחוזרים על עצמם בעסקים  המגיעים להישגים יפים.

בשביל להצליח עסקית צריכים ידע, יכולות ניהול וכלי ניהול עסק, אבל את כולם, ניתן ללמוד.


רוב הגורמים להצלחה הם בעצם גורמים פנימיים, כמו אהבה לתחום, ניהול עצמי ושיפור תמידי. מדובר בדברים שתלויים רק בכם וכך אתם לא צריכים לתלות את ההצלחה שלכם בגורמים חיצוניים.


איפה מתחילים?

1. לעשות מה שאוהבים

אם יש גורם שנמצא אצל כמעט כל מי שהצליח להגיע להישגים משמעותיים זה אהבה למה שהוא עושה. זה לא שאי אפשר להצליח בתחום שאין לכם חיבור עמוק אליו, אבל הסיכוי שאכן תגיעו להצלחה משמעותית צפוי להיות נמוך ביחס לעיסוק בתחום שיש לכם משיכה טבעית אליו.


"תעשו מה שאתם אוהבים" יכול בהחלט להישמע קלישאה, אבל ברגע שאתם אוהבים את מה שאתם עושים יש לכם מוטיבציה גבוהה שתעזור לכם לפעול בדרך נחושה יותר ומלאת אנרגיה. אתם כנראה גם תמצאו את עצמכם משקיעים יותר מהזמן שלכם וכך הסיכוי שתגיעו לתוצאות והצלחה עולה. אהבה לתחום מסוים גם גורמת לכם להתעניין בו יותר, ללמוד אותו טוב יותר וכך להגיע לרמת התמקצעות גבוהה.


אהבה לתחום לא אומרת שכל הדברים שתצטרכו להתעסק בהם בתחום או בעסק הם דברים שתאהבו. בכל פרויקט ועיסוק יש דברים שכנראה תאהבו יותר ויש כאלו שפחות.


בעסק יש הרבה נושאים שלא קשורים לאהבה שלכם למקצוע, אלא קשורים בניהול העסק עצמו ניהול פיננסי, ספקים, שירות לקוחות, אבל גם בדברים כאלו האהבה לתחום לא פחות חשובה, היא תעזור לכם להישאר במוטיבציה ועשייה גם כאשר ישנה התעסקות בדברים שפחות נחמדים לכם.

 

2. לדעת למה אתם נכנסים ( יזמים, בעלי עסק חדש)

רוצים לדעת איך להקים עסק מצליח? קודם כל, חשוב מאד לדעת לאן אתם נכנסים.

הסיבה הראשונה שבגללה נסגרים עסקים בישראל היא התסכול של בעל העסק. התסכול נגרם מהפער בין מה הוא חשב, בדמיונו, יקרה ויהיה כשיהיה לו עסק ומה שקורה בפועל.

זה לא אומר שמה שקורה בעסק הוא טוב או רע. זה רק אומר שזה לא מה שהיה ליזם בראש... הפער בין הצפוי למצוי יכול לייצר תסכול גדול. כמה גדול? עד כדי סגירת העסק.

 

לכל סקטור ונישה יש את המאפיינים שלהם ולכן כדאי מאוד להיכנס לסקטור שיש לכם אתו היכרות מוקדמת פרקטית.

להקים עסק רק כי הוא נשמע מגניב זו לא אסטרטגיה טובה מכיוון שיש המון גורמים שאתם לא מודעים אליהם- העלויות האמיתיות של ההקמה,  עלויות אמיתיות של תפעול, מיסוי (מס הכנסה, מע"מ וביטוח לאומי) ועד למידת ההשקעה היום יומית שתדרשו לה.


לעיתים המחשבה להקים עסק מצליח מעלה איתה את האשליה ש'כשיהיה לי עסק, אהיה אדון לעצמי, תהיה לי גמישות מוחלטת בזמנים, ארוויח אין סוף כסף ואפגוש רק אנשים טובים', תמונה נחמדה, בפועל... לא תמיד זה המצב. ככל שתאום הציפיות שלך אל מול עצמך יהיה מדויק יותר, כך תגיע מהר יותר  לעסק רווחי ומשם להצלחה שהגדרת.

 

3. הגדר הצלחה

נניח שנכנסתם לאוטו ואתם רוצים לנסוע לכתובת שאינכם מכירים. הדבר הראשון שתעשו זה להפעילWAZE  ככל הנראה. רק אחרי שקבעתם את היעד, WAZE ידע להכווין אתכם במסלול הטוב ביותר אל עבר היעד שלכם, תעריך כמה זמן זה ייקח ובאיזו דרך לנסוע. בדיוק אותו הדבר בעסק! רק שבעסק, תוכנת הניווט היא אתם!

· הגדירו את ה"כתובת" אליה אתם רוצים שהעסק יגיע – היעד.

· בנו מסלול עם תחנות בדרך, הגדירו כל יעד בזמן.

· הקצו משאבים – תקציבים, כוח אדם מתאימים לכל אחד מהיעדים .

· היכונו ל"פקקים". אם יש פקק, עשו תכנון מחדש של היעד.


היעדים שקבעתם יהיו נקודות הצלחה. הצלחות גדולות יותר וגדולות פחות. קביעת היעדים משמשת נקודת ציון (נ"צ) על פני גרף חיי העסק ומאפשרת לך לראות את ההתקדמות. יתרון נוסף לשימוש ביעדים מספריים או כמותיים, הוא מאפשר לבעל העסק לציין הצלחה אבל גם לבחון  ולבקר את הפעילות העסקית ולשפר ולהשתפר בהתאם לתוצאות.

 

4. התמדה, התמדה, התמדה

אם הייתי צריכה למצא מילה אחת, בודדה, שהיא המילה שתוביל להצלחה (כל הצלחה שתגדירו), הייתי בוחרת במילה התמדה. התמדה מייצרת עקביות, משמעת עצמית, סדר יום, מוניטין, מקצועיות וכולן, כל המילים האלו, נמצאות בתוך התמדה.

 

5. הצמד לייעוד

בכל פרויקט שאנו מקימים ומנסים לקדם אנחנו צפויים להיתקל בלא מעט אתגרים שיכולים לפגוע ולהוריד לנו את האנרגיות. זה יכול להיות אנשים שליליים, זה יכול להיות קשיים טכניים וזה יכול להיות בעיות תקציביות. לכן הדבר הראשון שיש לעשות זה להיות מודעים ולא להתרגש כשדברים כאלו יגיעו אלא ההיפך, לצפות שבמהלך הדרך יצוצו דברים שיפריעו לנו להתקדם כפי שרצינו. לעיתים, לא יהיו אלו בעיות שדורשות טיפול, אלא הקושי בלהתמיד ולחזור על אותן הפעולות פעם אחר פעם, לקוח אחר לקוח.


כאן נכנס הייעוד לפעולה: ייעוד – הדבר הזה שבאתם לשנות, הסיבה שבגללה אתם מקימים את העסק. כאשר יש לך, בעל עסק, ייעוד ברור וחזון אז אתם לא סתם עושים את שאתם עושים רק לשם העשייה, אתם עושים אותו כי יש לו חשיבות עבורכם מסיבות כאלו או אחרות.


ככל שתאמינו שהשירות או המוצר שלכם הוא חשוב, ככה תהיו יותר מחוברים אליו ובטוחים בו וכך רעשים חיצונים פחות יזיזו אתכם מהדרך שלכם. תשמעו לא מעט, לא לפני שתשמעו כן וגם אחר כך, תשמעו לא ולפעמים כן וההתמדה היא זו שתביא גם את הביקוש הגדל וכך תישמעו פחות לא ויותר כן.


נניח שרציתם לעשות שיתוף פעולה עם מישהו, קיבלתם כתף קרה? זה לא נחמד כל כך, אבל זה גם לא נורא כי תוכלו להמשיך לאדם הבא ואם צריך תדברו עם עוד עשרה אנשים, עד שמישהו מהם יעריך את המוצר או השירות שלכם ויהיה מוכן לשלם על כך.

 

6. מקצועיות

אם אתם עושים משהו כדאי שתעשו אותו כמו שצריך, נכון?

קל להבין את זה אפילו פרקטית – כאשר תהיו טובים ומקצועיים יותר תוכלו להציע תמורה טובה יותר ללקוחות שלכם ותוכלו לגבות סכומים גבוהים יותר. כך גם יבנה המוניטין שלכם.

  מוניטין = מקצועיות + התמדה


מקצועיות לא שייכת רק לעסקים חדשים או לאנשים עם ניסיון רב. היום הרבה תחומים משתנים באופן תדיר (הדיגיטל זו רק דוגמה אחת) כך שכל הזמן יש חידושים וחשוב שתישארו מעודכנים.

זה רלוונטי גם במידה ואתם שייכים למקצוע שיש בו פחות שינויים אבל יש בו תחום ידע רחב, כך שיש לכם תמיד מה ללמוד ולשפר את המקצועיות.


המקצועיות הנדרשת לניהול עסק אינה רק בתחום העיסוק של העסק. היא צריכה לבוא לידי ביטוי בכל מחלקות העסק- מקצועיות בתחום העיסוק והכרת המוצר או השירות שלך.

נדרשת מקצועיות בטיפול בקהל היעד, בהכרת השוק, בבניית תהליכי עבודה ועוד. ככל שתתמידו כך תהיו יותר מקצועיים.


דבר נוסף על מקצועיות והתמדה, ככל שאתם עוסקים בשיפור עצמי ומטפחים תכונות אופי מקדמות כמו אמפתיה, שלווה, סבלנות וסקרנות, ההשפעה כנראה לא תיעצר רק בחיים האישיים שלכם. זה באופן טבעי משפיע לטובה על הדרך בה אתם פועלים בעסק – הדרך שבה אתם מתנהלים מול עובדים, לקוחות ושותפים ובאופן כללי יותר, שיפור חיובי בצורת העבודה שלכם.

 

7. ניהול עצמי

 בכל עסק גדול כקטן, יש לפחות 5 מחלקות לנהל - שיווק, שירות לקוחות, תפעול, ופיננסים. כך שיש  מגוון משימות רחב. כל מגוון הפעילות הזאת מייצר כמות משימות משמעותית ואם לא תנהלו את עצמכם ואת המשימות כמו שצריך במגבלות הזמן שיש לכם הסיכוי שתספיקו את הדברים החשובים קטנה. אתם עלולים להרגיש בימים מסוימים קצת כמו סיזיפוס שהעלה שוב ושוב את הסלע להר ואז ברגע שהגיע למעלה הוא התגלגל לו חזרה למטה. לכן חלק חשוב מההצלחה היא לדעת לנהל בצורה נכונה את המשימות שלכם. מעבר לניהול המשימות חשוב לנהל גם את עצמכם. כאמור בעסקים קטנים, משאבים מוגבלים ויש לנצל את המשאבים בצורה הטובה ביותר.


כחלק מהניהול העצמי אתם יכולים גם לבדוק ולשים לב אילו משימות מתאימות לכם ואילו אתם יכולים לתת לאחרים שאולי יעשו אותן טוב יותר גם אם זה בתשלום. בסופו של דבר, המטרה היא לא רק שתוכלו להספיק לעשות יותר דברים באותו זמן נתון ולהרגיש גאים בעצמכם, אלא שיהיו לכם יותר רגעים שיעזרו לכם לראות טוב יותר את התמונה הרחבה של הדברים שקורים בעסק שלכם ובכלל. לכן, אם יש לכם פעולות מסוימות שאתם ממש לא אוהבים לעשות ויש צורך לעשות אותם, במקצועיות, שוב ושוב, כדאי יהיה לכם לתת לאיש מקצוע לעשותם. זה יכול להיות עובד, זה יכול להיות כשרות 'אאוט סורסינג'.

 

הדרך להצלחה עוברת דרך קשיים, תקלות תסכולים ולא מעט כישלונות.  "ההצלחה היא היכולת לעבור מכישלון אחד למשנהו מבלי לאבד את ההתלהבות." וינסטון צ'רצ'יל.


כשנתקלים בקשיים בשלבים הראשוניים של העסק, אפשר לבחון לעומק את הגורמים לקשיים, לפני שנגררים להוצאות עצומות ולתסכול אדיר, לתקן ולשפר. השלב הראשוני הוא להסתכל קדימה בעיניים פקוחות ולהכין תוכנית אסטרטגית. זה השלב להתמקד, להנהיג שליטה פנימית, לקחת אחריות על הפעולות שנעשות בעסק ולאבחן את מקור הבעיה.

לסיכום, הצלחה היא אינה דבר קבוע. בכל פעם שתצליחו, תגדירו את ההצלחה הבאה ולכן ההמלצה לבעל העסק לחבר את הגדרת ההצלחה ללוחות זמנים.


מה ההצלחה שלך כבעל העסק בטווח של 5 שנים – החזון העסקי שאל את עצמך: "היכן אני רוצה שהעסק שלי יהיה בעוד 5 שנים"?


כתוב תשובות לשאלות הבאות:

איך העסק נראה?

אלו מוצרים/שירותים הוא מספק?

כמה עובדים בו? איזה סוג אנשים עובדים בו?

מי הם הלקוחות?

מי הם הספקים?

מה התרבות הארגונית?

מה תפקידך בו כבעלים - האם אתה מנהל בפועל או משקיף חיצוני?

מה מחזור הכספי שמגלגל העסק?

מה תהיה ההצלחה בטווח של שנתיים עד שלוש – תוכנית עסקית

מה תהיה הצלחה בטווח של שנת עבודה – תוכנית יעדים שנתית

זה נכון לארגונים גדולים וזה נכון לעסקים קטנים.


הבנה לאן רוצים להגיע לצד תכנון ובניית מסלול מדויק בדרך ליעד, מביא תוצאות ומביא הצלחות.

כבעלים של עסק, אתה נושא באחריות להוביל את העסק שלך להצלחה מקסימלית ולהבטחת יציבות העסק. מטבע הדברים, אתה נדרש לקבל החלטות משמעותיות ברמה היומיומית.

תכנון מקדים, הגדרות מדויקות, כאלו שמתאימות לך, יעזרו לייצר עסק מצליח.


זכור, העסק צריך לשרת אתכם ולא אתם את העסק, לכן כדאי מאוד לבנות ולתכנן את העסק כך שיתאים לך ולהגדרה שלך להצלחה. כאשר הדברים נעשים במקצועיות, ורצוי שבעזרת ייעוץ עסקי, תהליך ההכנה עשוי להיות מעין מפה להתנהלות העסקית השוטפת. הן ברמת המיקרו היומיומית, והן ברמת המאקרו לטווח ארוך.


מדוע כדאי לפנות ליועצת עסקית להצלחת העסק?

"אם הייתי חוטב עצים הייתי משקיע תשעים אחוזים מזמני בהשחזת הסכין", גם משפט זה מיוחס לצ'רצ'יל.

אז היועץ העסקי תפקידו לעזור לכם 'להשחיז את הסכין'. יועץ יעזור לכם לתכנן ליישם ולהצליח.

עם ניסיון של למעלה מ 25 שנה כיועצת עסקית, מאות בעלי עסקים ויזמים עם רעיונות ומיזמים. כאלו שצמחו, הרוויחו וגדלו וכאלו שנמצאו כלא כדאיים. כולם נבחנו לעמוק, בהתאמה לבעל העסק, לכל אחד ואחד נבנתה תוכנית עבודה מדויקת עם מטרות ברורות, שמאפשרות בצורה שקופה לראות את הדרך, לאמץ את שיטות העבודה להצליח.


צריכים עזרה? 052.433.3090


 

 

bottom of page