שותף לעסק איך עושים את זה נכון
שותפות עסקית יכולה להיות מכפיל כוח ולהביא את העסק להישגים מצוינים. כשעושים את זה נכון.
שותפות נכונה יכולה להביא את העסק לפסגות וגבהים שלעיתים לבד לא נגיע אליהם אבל הדגש הוא על שותפות נכונה.
כן, יש דבר כזה שותפות נכונה ויש כלים שיעזרו לכם לבנות שותפות נכונה ויש גם דרך.
שותפות נכונה תעזור לשותפים, בשעת צורך, להיתמך אחד בשני. שותפות יכולה לעזור ולמנוע את תחושת הבדידות העסקית שנמצאת הרבה אצל היזם הבודד. השותפות יכולה לעזור בייחוד בתהליכי קבלת החלטות ותביא לניצול נכון של משאבים וכמובן ששותפות טובה תשמור על מוטיבציה אצל היזמים שתשפר את העשייה ואת האוירה.
יחד עם היתרונות הגדולים בעסק של שותפים, זהו עסק מורכב יותר עם רגישויות שונות שיש לתת עליהם את הדעת וישנם גם לא מעט חסרונות לעסק של שותפים.
מה לבחון לפני החלטה על שותפות:
מטרת השותפות - שותפות היא ריצה למרחקים ארוכים והיא אינה פתרון לבעיה נקודתית.
השאלה החשובה ביותר היא, מדוע אתה מעוניין בשותף? שותפות שמטרתה לפטור בעיה נקודתית, עכשווית, כנראה שלא תחזיק מעמד לאורך זמן. אם התשובה היא משהו שאתה רוצה או צריך לעסק בטווח הארוך שווה להמשיך ולבחון הלאה. מחפש שותף כדי לפתור בעיה בתזרים המזומנים? מה יהיה ערכה של השותפות לאחר שנתת מענה ונפתרה הבעיה התזרימית?
איזה ערך תביא השותפות לעסק - שותפות נכונה תהיה זו שכל צד בשותפות יביא איתו לעסק יכולות, כישרים, משאבים, שהעסק צריך ויצטרך לטווח הארוך. דוגמה - שותף עם ידע רב בניהול פיננסי ושותף עם ידע בשיווק.
שותפות שבה שני הצדדים הם בעלי כישורים זהים, עשויה להביא להפסד משאבים. שני שותפים שהם אנשי שיווק, או שלא יהיה מקום ל'ניצול' הכישורים והידע של שני השותפים או שכל החלטה בנושא תעלה לדיון של שני אנשי מקצוע ויהיה איבוד משאבים ( זמן וכסף).
חזון משותף – חשוב שהשותפים יראו עין בעין את החזון העסקי, לא ניתן לבחור דרך פעילות ואסטרטגיה אם אין הסכמה על חזון והגדרות הבסיס של העסק. זו אחת הנקודות המובילות במחלוקות בין שותפים. שותפים שכל אחד רואה את חזון העסק באופן אחר. מכאן גם דרכי הפעולה יהיו שונות ולא ניתן יהיה לבנות אסטרטגיה עסקית מתאימה ומכאן הדרך לפגיעה ברווחיות קצרה.
הסכם שותפות - הסכם שותפות חשוב מאוד מאוד ( מאוד) לערוך ומומלץ לעשות זאת לפני תחילת הפעילות העסקית. הסכם השותפות הוא הכרחי והוא מגבש את הרצונות ואת הציפיות לכדי מסמך מסכם שיאפשר למערכת היחסים העסקית לפעול באופן מקצועי עם מינימום משברים במערכת היחסים העסקית. ההסכם יאגד את הציפיות של כל יזם לכדי קונספט עסקי שבו יהיה ברור חלוקת תחומי אחריות, השקעות, אופן ההתנהלות במקרי משבר. מענה מקדים למצבים עתידיים אפשריים - צמיחה עסקית, הכנסת שותף, יציאה של שותף, מכירת העסק ועוד'.
שותפות עסקית היא מערכת יחסים לכל דבר ועניין. ככל שתאום הציפיות בין השותפים יהיה גבוה יותר, כך יהיו לעסק סיכוי הצלחה גדולה יותר.
חשוב לקחת בחשבון שלשותפות עסקית יש השפעה על האופן שבו יתקבלו החלטות בעסק וגם על האופן שבו יבוצעו המטלות בעסק. לכן חשוב מאוד שיוגדרו כל ההגדרות הנדרשות מראש.
חלקות תפקידים ברורה.
אופן דיווח הדדי
תקשורת שוטפת נעימה
התנהלות במצבי משבר או שינוי
תקשורת בין שותפים:
מעבר לצורך בחזון משותף אחיד. כדאי מאוד לתת את הדעת לתקשורת הקיימת עכשיו ( בזמן ההתקשרות), בין השותפים וכן לצורך בתקשורת טובה כאשר נתקלים באתגרים או קשיים שעשויים להשפיע על ההתנהלות היום יומית.
בשלבים הראשונים של ההתקשרות בין השותפים, רוב היזמים נמצאים בשלב 'ירח הדבש' - היזמים מדמיינים הצלחה ושגשוג וזה חיוני לבניית העסק אך כדאי מאוד לשמור על כנות ופתיחות ולבנות תקשורת טובה כזו שתאפשר להעביר ביקורת בונה, תאפשר לשפר ולהשתפר מבלי לשבור את מבנה השותפות גם לאחר שתסתיים תקופת 'ירח הדבש', גם אם וכאשר תתקלו בקשיים ואתגרים.
פעמים רבות שותפות עסקית נבנית על בסיס מערכת יחסים או הכרות קודמת. זו נקודת פתיחה לא רעה, כיוןן שסביר שיש מאפיינים דומים וערכים דומים אבל זו אינה הבטח להצלחה.
במקרים שבהם חברות מוקדמת חשוב לדעת ולהגדיר גבולות בין עיסוק אישי, חברתי לזה העסקי.
לסיכום: שלושה צעדים לכיוון עסק מוצלח:
למה אני ( בעל העסק ) רוצה שותפות?
למה אני מצפה משותפות והאם יוכל להתקיים לטווח הארוך?
איזה ערך יביא כל שותף?
אם אתם נמצאים בתחילת הדרך להקמת עסק או אם אתם בוחנים את האפשרות לצרף שותף לעסק, מומלץ לערוך את הבדיקות הנכונות. הצורה הטובה ביותר יא להיעזר באיש מקצוע. יועץ עסקי, בעל ניסון שבדק שותפויות, מכיר את הערך המוסף אבל גם את האתגרים וייתן לך כילים לבחון ולהתמודד.
לפעמים, נדמה לנו, כבעלי עסקים, שאף אחד מבחוץ לא יכול להבין או לבחון את לשפר. כי מה בסך הכל צריך לדעת בעל עסק?
לדאוג למוצר טוב, לתמחר נכון, בידול מובהק, לנהל תקציב, לדאוג לשירות לקוחות, לשווק, לעבוד עם ספקים, לנהל כוח אדם, לנהל תזרים מזומנים, לעמוד בלוחות זמנים, לשמר לקוחות קיימים, להביא לקוחות חדשים, לבקר את ביצועי העסק ובסוף היום.... להרוויח. ללמוד איך לעשות זאת ו....להרוויח. לשפר את השיגי העסק ו...להרוויח. להקים עסק מצליח לטווח הארוך.
עם ניסיון של למעלה מ 25 שנה, מאות בעלי עסקים ויזמים עם רעיונות ומיזמים. כאלו שצמחו, הרוויחו וגדלו וכאלו שנמצאו כלא כדאיים.
כולם נבחנו לעמוק, בהתאמה לבעל העסק, לכל אחד ואחד נבנתה תוכנית עבודה מדויקת עם מטרות ברורות, שמאפשרות בצורה שקופה לראות את הדרך, לאמץ את שיטות העבודה להצליח.
צריכים עזרה? 052-433-3090
Comments